Miláček Dubček? Zabrzděte. Toto prý nasliboval Sovětům

26.08.2020 17:47

V dokumentárním pořadu Českého rozhlasu s názvem „Proč Husák?“ zkoumá historik Jan Sedmidubský pozadí okupace v roce 1968 a důvody, proč se poté vlastně stal normalizačním prezidentem právě Husák. Zajímavý a podstatný je popis Alexandra Dubčeka. Tento politik měl několikrát možnost invazi odvrátit, ale v klíčových okamžicích se ukázalo, že toho není schopen.

Miláček Dubček? Zabrzděte. Toto prý nasliboval Sovětům
Foto: archiv redakce
Popisek: Alexandr Dubček líbá Brežněva

Anketa

Máte důvěru ve zdraví prezidenta Zemana? (Ptáme se od 26.8.2020)

86%
14%
hlasovalo: 8813 lidí

Dubček se měl údajně dvakrát během jara a léta setkat s maďarským komunistickým vůdcem Jánošem Kadárem, který ho přesvědčoval o nutnosti se podřídit Moskvě. Přemlouval Dubčeka, aby čeští komunisté odjeli na setkání komunistických stran ve Varšavě, kde se sovětská strana prý chtěla domluvit na řešení situace, která nakonec tak strašlivě skončila.

Kadár v podstatě navrhoval, aby se Dubček vydal cestou Maďarska, tedy cenzurovat média a zlikvidovat kritiku minulosti a Sovětského svazu. V takovém případě byla ještě naděje vyhnout se okupaci vojsky Varšavské smlouvy.

Dubček odmítl. Snad proto, že se domníval, že lidé v Československu chtějí skutečné uvolnění. Chtěli svobodný tisk a svobodné volby. To však bylo mezi komunistickými špičkami východního bloku reálně nepřijatelné. Už na jaře roku 1968 prý šéf polských komunistů Gomulka křičel v Berlíně na Dubčeka: „Vy nevládnete!“ Dubčekovy sny o reformě se pomalu rozplývaly.

Brežněv prý ještě do schůzky ve Varšavě s invazí otálel a váhal. Posledním pokusem o dohodu mezi liberalizujícím se Československem a sovětskými špičkami byla schůzka v Čierné nad Tisou, kde sice Dubček slíbil cenzuru a další vymoženosti, ale nebyl, vzhledem k situaci, schopen to splnit. Brežněv pak byl v podstatě donucen vyjít vstříc sovětským jestřábům a generalitě a okupaci schválit. Situace poté využil pragmatický Gustav Husák, který byl na rozdíl od Dubčeka, schopen s Brežněvem vyjednávat a dosáhnout nějakého řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…