Miliardy za F-35. Máme ale i munici? Šéf zbrojařů se zarazil. Toto hrozí

02.04.2024 18:44 | Monitoring

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Jiří Hynek tvrdí, že Česká republika má roky podfinancovanou armádu a naše „obranyschopnost hoří úplně ve všem“. Nákupy techniky z poslední doby za stovky miliard tuto situaci podle Hynka nezmění, protože chybějí lidi k obsluze techniky, a stavy profesionálních vojáků jsou nedostatečné, protože práce v armádě není dostatečně atraktivní.

Miliardy za F-35. Máme ale i munici? Šéf zbrojařů se zarazil. Toto hrozí
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jiří Hynek v pořadu Horké téma

Hynek na úvod rozhovoru pro Rádio Universum komentoval tzv. českou iniciativu nákupu 800 tisíc dělostřeleckých nábojů pro Ukrajinu. Podle Hynka to není až tak velký politický úspěch, jak tvrdí vláda Petra Fialy, ale je za tím spíše práce zbrojařů a obchodníků.

„V první řadě bych řekl, že to úsilí dělali především obchodníci, lidé zkušení, kteří věděli, kam se v minulosti vezla stará sovětská technika a kam se vezla munice. A jak to tak v životě bývá, někdo si to odpracuje, a jiný se k úspěchu přihlásí. Takže politici se většinou přihlašují k tomu, co za ně odpracoval někdo jiný. Je to o tom, že obchodník má znalosti, má kontakty, má zkušenosti a všechno probíhá na základě řádných licencí. Ale já to považuji opravdu za úspěch, ale není to úspěch okamžitý – takto to běží už druhým rokem. To není nic nového,“ říká Hynek, že stará munice se pro Ukrajinu po světě shání už druhým rokem.

Právě dělostřelecká munice se ve válce na Ukrajině ukázala jako překvapivý klíč k úspěchu. „Je to možná překvapení pro všechny, protože se nikdy nepočítalo, že proběhne něco, co se dá přirovnat k první světové válce, ale se sofistikovanou výzbrojí. Dneska se vojáci v zákopech nekryjí před odstřelovači nebo před nepřítelem, ale spíš před drony, které mohou být buď sebevražedné, nebo průzkumné, které zmonitorují pozici a potom řídí dělostřeleckou palbu. Je to válka, která je neskutečně brutální – na obou stranách spousta mrtvých. Je to opravdu velmi brutální válka a dělostřelecká munice bude v dané fázi opravdu rozhodovat. Překvapil mě způsob krutosti a toho, jakým způsobem tato válka probíhá, protože jsme si všichni představovali, že budou použity moderní prostředky, válka manévrová, a stala se z toho válka zákopová,“ popisuje Hynek.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53735 lidí
Západ podle něj nemůže Ukrajinu podporovat další a další municí, protože ji nemá kde vzít. „Já si někdy říkám, že my jako Západ nikdy nemůžeme přistoupit na vedení konfliktu tímto způsobem v soutěži, kdo vystřelí víc dělostřeleckých granátů, protože demokracie nikdy není schopna zmobilizovat hospodářství na válečnou výrobu takovým způsobem jako diktatura. Tady jsou přihlouplé výzvy některých evropských komisařů: ‚Vyrábějte víc munice!‘ To jsou hraběcí rady. Samozřejmě výrobce chce vyrábět víc munice a prodávat ji. Ale když se hypoteticky rozhodnu, že si postavím novou továrnu na munici, tak než získám všechna povolení, počínaje od vlivu na životní prostředí, takzvaná EIA, stavebního povolení, tak už možná bude po válce. V Rusku to tak není. Tam stačí jeden prezidentský výnos, a stojí nová továrna na munici, vyrábí se a životní prostředí tam nikoho nezajímá. Proto soutěžit, kdo vyrobí víc munice, není úplně šťastné,“ vysvětluje Hynek.

Místo kvantity je tak důležitá kvalita a moderní technologie, která umožní více efektivní palbu, aniž se bude muset spotřebovat obrovské množství munice. „V každém případě musíme zvýšit výrobu na nějakou únosnou mez, protože se opravdu munice vyrábělo málo. A ona chybí ve skladech všech armád zemí Evropské unie, žádná armáda nemá celou strukturu munice. Měla by mít munici všech typů palebných průměrů, a to na třicet dní vedení boje, od malorážové, pěchotní munice přes velkorážovou leteckou munici,“ má jasno Hynek.

Jenže v Evropské unii bude i kvůli závislosti na přírodních zdrojích zejména z Číny trvat velmi dlouho, než se situace zlepší. „Na začátku loňského roku Evropská komise zveřejnila dokument a na základě toho dokumentu připravila jakýsi akční plán, který nevím, jestli se plní. Moje zkušenost z dob socialismu je taková, že se většinou akční plány tolik neplnily, a Evropská unie na mě působí jako jakýsi nepovedený socialismus. My jsme zatím nepocítili jeden jediný dopad tohoto akčního plánu na zlepšení fungování podmínek v průmyslu,“ upozorňuje prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu.

Ten byl kritický k nákupu stíhaček F-35, armáda by podle něj měla investovat jinde. „Je to legrační – my objednáváme letadla, ale nevím, jestli jsme k nim objednali i munici. Protože když nebudeme mít k letadlům munici, tak k čemu tato letadla budou?“ ptá se Hynek.

„To si politici někdy neuvědomují – koupit techniku, to je teprve začátek. Já přece musím tuto techniku udržet v bojeschopném stavu po dobu celé její životnosti. A neumím ji udržet v bojeschopném stavu bez toho, aniž do toho zapojím vlastní průmysl. Nakonec covid nám ukázal, jak funguje mezinárodní spolupráce, jak fungují mezinárodní dodávky. Nefungují. Sáhnu si jenom na to, co mám na svém území. Čili jinými slovy: když budu ta letadla aspoň servisovat, když na to budu dělat některé klíčové komponenty, pak tato letadla můžou fungovat i v době války. Jinak mi fungovat nebudou. Toto je realita,“ tvrdí Hynek.

Česká republika podle něj má velmi podfinancovanou armádu. „Myslím, že nám to hoří ve všem, a hoří nám to především proto, že jsme dlouhodobě nefinancovali armádu. Nejjednodušší pro každou politickou garnituru bylo – když jim chyběly peníze v rozpočtu – vzít je armádě, protože to vidět není. A je tam relativně velký dluh. Navíc: je služba v armádě dostatečně atraktivní, když se budou snažit někoho rekrutovat? V konkurenci, která dneska je – ať už v civilním sektoru, ať už jsou to úřednické platy ve státní správě, ať už jsou to hasiči, policie – bude dostatečný počet mladých lidí ochotný podepsat závazek do armády?“ ptá se Hynek a upozorňuje na dlouhodobý problém dostatečné mobilizace profesionálů.

Hynek na závěr tvrdí, že nějaký typ konfliktu byl v Evropě nevyhnutelný, protože západní společnost má úplně zpřeházené životní hodnoty. „Západní společnost zpychla a zblbla, úplně zpřeházela životní hodnoty. Jsou pro nás prioritní úplné zvrhlosti a zapomněli jsme na to podstatné, a to vážit si života, vážit si života druhého člověka, vážit si zdraví, protože si myslíme, že doktoři za nás všechno vyřeší, takže lidé se chovají vůči zdraví velmi nezodpovědně. A také jsme zapomněli na vlastní obranu. A země, která je slabá, která do obrany neinvestuje, je samozřejmě zranitelná. A proto jsou mé nepříjemné pocity již dlouhodobé. Takže to, že vypukla válka na Ukrajině, mě nepřekvapilo,“ dodává s tím, že každá válka je selháním diplomacie a nyní je potřeba ji diplomaticky zase ukončit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

vláda se činí v militarizaci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSaturn , 02.04.2024 20:33:05
Strnad se vyšvihl na 6místo českých miliardářů, asi platil windfall tax. Hlavně předběhl Babiše. Hodnotová mravní havlovská politika vlády - stojíme za Arménií a stojíme za Azerbájdžánem, Saudové taky dobrý... vše jak se hodí jen moralizovat ostatní jak s kým se setkávat. ČR slouhové za každé doby na maximum z celé Evropy.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…