Milionová zpronevěra v projektu, u kterého byli lidovci. Teď se k němu nehlásí

05.09.2017 22:21

Před pár lety politici KDU-ČSL podpořili projekt, od něhož si mnoho škol a obcí slibovalo úsporu energií. Dnes těmto obcím a školám zbyly jen oči pro pláč. A lidovečtí politici se k projektu nehlásí.

Milionová zpronevěra v projektu, u kterého byli lidovci. Teď se k němu nehlásí
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na sjezdu

„Milionové dluhy a obvinění ze zpronevěry. Takový je zatím výsledek projektu Energie pod kontrolou (EPK), od kterého si stovky škol a obcí slibovaly úsporu na elektřině. Společnost přitom veřejně v roce 2014 podpořil i šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a angažovali se v ní také jeho někteří spolustraníci z regionů,“ napsal server iRozhlas.cz.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Předseda lidovců Bělobrádek dnes od projektu dává ruce pryč. Zdůraznil, že projekt v minulosti nepodpořili jen lidovci, ale i další politici, takže to nelze omezit na jednu jedinou stranu. Energie pod kontrolou za sebou zanechala na čtyři stovky poškozených subjektů. Bělobrádek ale zdůraznil, že za to lidovci rozhodně nemohou. KDU-ČSL prý podporovala jen projekty, skrze které je možné pořídit levněji energie. Obecně. Na tom šéf KDU-ČSL nevidí nic špatného.

„Je potřeba se podívat na to, že jsou dvě věci, které se pořád slučují. Prosím proto, aby se tyto dvě věci nemotaly dohromady. Navíc to bylo v době, kdy to fungovalo, takže z tohohle hlediska nejde o projekt KDU-ČSL,“ zdůraznil.

Rozhovor s Pavlem Bělobrádkem naleznete zde.

V konkrétní kauze společnosti Energie pod kontrolou byl obviněn ředitel David Tejml za spáchání zvláště závažného zločinu zpronevěry. Měl se nezákonně obohatit o více než 46 milionů korun. Jen prostřednictvím zlaté firemní karty utratil za různé položky 11 milionů korun. Serveru se však nepodařilo přesně zjistit, za co konkrétně miliony utrácel.

Starostové obcí, kteří se projektu účastnili, popisují, že firma vypadala solidně a zpočátku se za energie i dařilo něco ušetřit. Ale jak šel čas, pracovníci společnosti se stále vymlouvali na nejrůznější problémy a předávali obcím jen zmatečná vyúčtování za energie.

„Největší ‚levárna‘ od nich bylo zneužití plných mocí. Plná moc byla dána pouze k právu přepisu odběrných míst, a ne k prodeji těchto míst a podepsání smluv ‚za nás‘. Nová společnost nám poslala smlouvy na čtyři roky a všechna práva byla na straně společnosti a všechny povinnosti na straně obce!“ popisuje Richard Novák, starosta obce Skaštice.

Celý článek naleznete zde.

Starosta města Libušín Vladimír Eichler má za to, že ředitel Tejml od počátku počítal s tím, že firmu vytuneluje.

Otázka je, jestli nemohly být škody menší. Nemohla policie jednat rychleji? Ředitel jedné z poškozených firem, Amper Market, Jan Palaščák je přesvědčen, že strážci zákona skutečně mohli jednat rychleji.

„Jako poškozená společnost jsme navrhovali celou řadu úkonů v trestním řízení, které nebyly provedeny. Naše stížnost na krajském zastupitelství v Brně nebyla nijak úspěšná. Proto jsme byli nuceni podat stížnost na Vrchní státní zastupitelství do Olomouce,“ řekl serveru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…