Miliony pro spolek europoslankyně ODS. Pořádá konferenci, stát by to prý nezvládl

02.03.2024 18:20 | Monitoring

Občanští demokraté se prezentují za státní peníze. Poslankyně Margita Balaštíková (ANO) poukázala na zjištění, že ministerstvo zemědělství platí za konference spolku poslankyně Evropského parlamentu Veroniky Vrecionové (ODS) v řádech milionů.

Miliony pro spolek europoslankyně ODS. Pořádá konferenci, stát by to prý nezvládl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veronika Vrecionová

Konference Venkov, na které se každoročně scházejí zástupci regionů, aby řešili své palčivé problémy, má přívlastek „národní“. Za peníze ministerstva zemědělství ji ale pořádá zájmový spolek europoslankyně Veroniky Vrecionové (ODS). Úřad sám by podle novinářů akci uspořádat nezvládl.

Ze smluv zveřejněných v registru vyplývá, že Spolek na obnovu venkova, který vznikl v roce 1993, dostal na organizaci konference Venkov peníze od resortu zemědělství již mnohokrát. Ze letošní seminář, který se má konat v říjnu v Mělníku, ministerstvo zaplatí 1,9 milionu korun.

Mělník je přitom tradičně sídlem europoslankyně Vrecionové, před zvolením do Bruselu jej zastupovala v Senátu a ve sněmovně.

V roce 2022, kdy se konference konala v Moravskoslezském kraji, uzavřel resort se spolkem smlouvu na 1,2 milionu korun. V roce 2021 zaplatil za konferenci 1,9 milionu korun a v letech 2019, 2018 zaplatil 900 tisíc korun.

Otázkou je, proč si ministerstvo zemědělství neuspořádá podobnou akci samo a najímá si jako organizátora jiný subjekt, když podobné akce resorty běžně samy pořádají. „Na dvoudenní akci pro tři sta až tři sta padesát osob, která se koná vždy na jiném místě Česka, nemá ministerstvo zemědělství dostatečné personální zázemí,“ řekl Právu a Novinkám mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

„Na akci dohlížíme v rámci přípravy, ale ministerstvo nedisponuje potřebnými lektory, prostory, znalostmi regionu ani dalšími personálními kapacitami, které by umožnily zrealizovat vše nutné pro uspořádání konference v tak velkém rozsahu bez spolupráce s externím subjektem,“ sdělil mluvčí ministerstva.

Spolek pro obnovu venkova, který má podle účetní závěrky z roku 2022 pouze jednoho zaměstnance a kterému předseda europoslankyně a dvojka eurokandidátky Spolu Veronika Vrecionová, byl vybrán formou otevřené výzvy a přihlásit se mohl kdokoli, doplnil mluvčí Bílý.

Vrecionová se vyjádřila, že z akcí nemá žádný profit a že ziskem je spíše prestiž. „Vyúčtujeme každou korunu. Vlastně nevím, proč to tak funguje. Účastníme se výběrového řízení několik let,“ pravila na dotaz, proč si resort zemědělství neuspořádá akci, kde se scházejí zástupci regionů a debatují o problémech zemědělců, jednoduše sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…