Miliony za hlavu Ivana Langera, kauza Vidkun... Bývalý policejní náměstek se rozpovídal

31.10.2016 15:28

Bývalý policejní náměstek Olomouckého kraje Karel Kadlec se rozhovořil o kauze Vidkun, v níž je obviněn. Mimo jiné uvedl, že Útvar pro odhalování organizovaného zločinu mu nabízel miliony za hlavu exministra vnitra Ivana Langera. Rozhovor s ním přinesl časopis Týden.

Miliony za hlavu Ivana Langera, kauza Vidkun... Bývalý policejní náměstek se rozpovídal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Kadlec skončil v poutech a ve vazbě loni v říjnu, a to kvůli obvinění z vynášení tajných informací o citlivých případech a přijetí úplatku. I dnes, podle redaktorů, kteří s ním dělali rozhovor, se obává odposlechů a sledování. Například odnesl ze stolu, u nějž se sešli, popelník. Právě ve schránce na nedopalky v restauraci Potrefená husa byly totiž prostorové mikrofony, které loni Kadlecovy hovory s podnikateli a politiky zachytily. 

V kauze Vidkun se hovoří především o byznysmenovi Ivanu Kyselém a končícím hejtmanovi za ČSSD Jiřím Rozbořilovi. Oba muži byli obvinění – Kyselý z účastenství na zneužití pravomoci veřejného činitele a Rozbořil z podplácení. V úplném počátku však byl zadržen exministr vnitra Ivan Langer. Ten byl však již druhý den propuštěn a v případu nijak nefiguruje.

„Kauza Vidkun má jediný cíl: diskreditovat mě a mé kolegy s cílem dostat se k moci. V ÚOOZ pracuje skupina osob, která se o to pokoušela zhruba od roku 2012. Na základě jejich udání a pamfletů mne mnohokrát prošetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Výsledky šetření ale naopak často vedly k závěru, že se mě pokusili diskreditovat a odstranit z funkce. Pomáhali jim i lobbisté, které jsme chtěli stíhat. Pro tyto policisty z ÚOOZ bylo nakonec nejjednodušší, aby na základě nesmyslů, lží a konstrukcí vyrobili účelově kauzu Vidkun. Teď si na ní dělají sami, jak jim vyhovuje, a jsou masivně podporováni Vrchním státním zastupitelstvím Olomouc, které je v tom kryje a podporuje,“ rozhovořil se Kadlec. 

To, že se stýkal s politiky a podnikateli, de facto nepopírá. Ani známost s Kyselým, jehož považuje za kamaráda. „Jsem bytostně přesvědčen, že by každý detektiv měl získávat informace z daného prostředí. Protože takové informace mohou vést k zisku maxima poznatků o trestné činnosti, jež tak může být rozkryta. Pan Kyselý má velké firmy, kontakty, v byznysu něco dokázal a má rozhled. Takové informace měl a navíc mi je řekl, když jsem se na ně zeptal. Na tom přece není nic špatného,“ zmínil. Zapletení Kyselého do celé kauzy je podle něj právě účelovou realizací ÚOOZ. 

„Měla to prošetřovat GIBS. Inspekce z toho ale byla vyšachována, protože by to jistě dělala úplně jinak. Tak, jak by se to dělat mělo. A určitě by brzy zjistila, že to je snůška lží,“ dodal.

Kadlec následně odmítl, že by poskytoval informace. „Zaprvé na takových schůzkách říkáte věci, které jsou veřejně známé, a dáváte doplnění k informacím, o nichž spekulují média. Zadruhé dáváte dezinformace. Protože každý operativec používá něco, čemu se říká operativní legenda, kombinace, a může lhát. Tou lží dosáhne toho, že protistrana neví nic. Jedna věc je velmi důležitá: musíte vědět, o co jde tomu, kdo proti vám sedí,“ sdělil. O konstrukci podle něj jde i ve vztahu k hejtmanu Rozbořilovi, který mu prý nikdy nic neslíbil. 

„Zmiňovaný odposlech jsem slyšel, nic takového tam není. Jednoznačně jsem věděl, proč jsem s panem hejtmanem na kávu šel. Nebylo to jednou, ale víckrát. Obecně vám mohu říct, že mi šlo o dosažení účelu trestního řízení,“ dodal.

A rozhovořil se i o svém zatčení. „Nikdy jsem nezažil, aby vám ti pomstychtiví a mocichtiví z ÚOOZ nabízeli miliony korun za to, abyste spolupracoval na jejich fabulaci a konstrukci. Abyste jim řekl přesně to, co chtějí slyšet,“ hovořil o spekulaci, že měl nabídku „udělat“ exministra vnitra Ivana Langera. Konkrétní však být nechtěl. 

„Víte, když vás strčí do vazby, jste v prostředí, kde jsou ti, proti kterým jste celý život bojoval. Vrazi, loupežníci, násilníci. Nevíte, kolik z nich jste stíhal ať už přímo, nebo nepřímo. A teď jste ve stejném prostředí, za stejných podmínek. Musí vás tam hlídat, aby vám tam někdo nezakroutil krkem. Celý den jste v prostoru sedmi metrů čtverečních, pod umělým osvětlením, protože sluneční svit tam prakticky nepronikne. Když dostanete vysoké horečky, jste jako Alenka v říši divů. Protože vidíte, že čaj je na lékařský předpis. Jediné spojení se světem máte s advokátem. Zjistíte, že se vám zhroutil syn, že rodinní příslušníci mají problémy v zaměstnání, ve škole. Že mediální a možná i společenský tlak je úděsný, což se dozvídáte pouze od advokáta, ale nemůžete s tím nic udělat,“ uzavřel své pocity po uvalení vazby. V případě, že jej soudy osvobodí, chce se k policii vrátit. Nyní dělá v detektivních službách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…