Miloš Zeman chce zburcovat OSN proti Islámskému státu, přirovnal ho k Hitlerovi. A veze dárek těm, kteří už se teroristům postavili

27.09.2015 16:53

Prezidentský speciál Airbus A319 s Milošem Zemanem na palubě přistál kolem druhé hodiny ranní středoevropského času v New Yorku na letišti JFK. Prezident Zeman přicestoval do Spojených států na Valné shromáždění OSN, kde se v projevu chystá vyzvat západní svět ke zničujícímu zásahu vůči teroristům z tzv. Islámského státu.

Miloš Zeman chce zburcovat OSN proti Islámskému státu, přirovnal ho k Hitlerovi. A veze dárek těm, kteří už se teroristům postavili
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru s redaktorem PL.cz Radimem Panenkou

Likvidace Islámského státu, hlavní téma českého prezidenta v New Yorku. Miloš Zeman plánuje v projevu před Valným shromážděním OSN s výzvou k vytvoření antiteroristických jednotek zmínit precedens rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která se týkala koordinovaného mezinárodního boje proti somálským pirátům, přičemž tzv. Islámský stát je nesrovnatelně větší hrozbou než piráti, takže by podle prezidentova názoru bylo logické, pokud by se taková shoda našla právě i v případě boje proti islámským teroristům.

Důležité je, že Miloš Zeman volá po akci, která musí mít posvěcení od Rady bezpečnosti OSN. V minulosti se uskutečnila řada vojenských intervencí, které takovou záštitu neměly, a jak někteří analytici zmiňují, i to je jednou z příčin současné migrační krize v Evropě.

Nakolik je pravděpodobné, že by podobná rezoluce mohla být přijata, není jisté. Česká republika nepatří ke stálým členům Rady bezpečnosti, takže by místo Česka návrh rezoluce musel předložit někdo jiný. Faktem je, že kladný názor na tuto věc Zemanovi vyjádřili ruský i čínský prezident. Obě tyto velmoci stálými členy Rady bezpečnosti OSN jsou.

Sám prezident Zeman ale koncem června řekl, že západní svět v současné době ještě velikost hrozby ze strany tzv. Islámského státu nechápe. Miloš Zeman to srovnal s dobou, kdy se k moci v Německu dostal Adolf Hitler a začal postupně obsazovat sousední země. I tehdy Západ reagoval pozdě.

Zeman bude v OSN hovořit v úterý zhruba v poledne středoevropského času. Během neděle se pak v New Yorku setká s českými krajany, projede se s nimi na lodi kolem Manhattanu a v České národní budově se setká se žáky české školy, kteří mají pro prezidenta Zemana připravené překvapení.

Miloš Zeman se ale také setká se třemi hasiči, kteří se podíleli na záchranných akcích po teroristických útocích 11. září 2001. Dva z nich už u hasičského sboru nepůsobí, jeden je stále aktivní. Těmto americkým hasičům veze Zeman dárek, sochu sv. Floriána, patrona hasičů. Zároveň s tím jim také předá text hasičské modlitby v češtině i angličtině.


 

Svatý Florian, prezidentův dárek pro hasiče. Foto: Radim Panenka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…