Ministerstvo spravedlnosti zkouší elektronické náramky pro domácí vězení

31.07.2012 21:47

Ministerstvo spravedlnosti začalo testovat spolu s Probační a mediační službou elektronické náramky, které by měli dostávat lidé, jimž soud uloží trest domácího vězení. V úterý to řekla mluvčí resortu Petra Hrubá.

Ministerstvo spravedlnosti zkouší elektronické náramky pro domácí vězení
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Náramky, které si resort pronajal od společnosti 3M, budou v testovacím provozu do listopadu. Experimentu se zúčastní odsouzení, kterým byl uložen trest domácího vězení, nebo mají v rámci podmíněného propuštění uloženo opatření shodné s domácím vězením, a kteří dobrovolně souhlasili s účastí na experimentu a s aplikací monitorovacího zařízení.

Ekonomicky výhodné pro stát

"Cílem je zkušebně ověřit v malém rozsahu provoz elektronického monitoringu odsouzených a využít získané zkušenosti pro přípravu širšího zavedení tohoto elektronického kontrolního nástroje do praxe trestní justice," uvedla mluvčí. Podle ní se náramky testují ve všech osmi soudních krajích. Výsledky úřad vyhodnotí v prosinci, potom by podle dřívějšího vyjádření náměstka Daniela Voláka případně následoval větší tendr.

Ministerstvo v minulosti uvádělo, že by chtělo spustit elektronické hlídání domácích vězňů, až to bude ekonomicky výhodné. Za hranici se prý pokládá počet 500 lidí odsouzených do domácího vězení. Letos v dubnu jich byla zhruba polovina. Domácí vězně kontrolují pracovníci Probační a mediační služby.

Častější využívání trestu domácího vězení je podle ministerstva jedním ze způsobů, jak snížit přeplněnost věznic. Uvažuje se o tom, že u některých lidí odsouzených za lehčí činy by se trest vězení přeměnil na domácí vězení. Výběrové řízení na elektronické hlídání domácích vězňů ministerstvo vypsalo za minulé vlády, kdy v jeho čele stála Daniela Kovářová. Současné vedení úřadu dvoumiliardový tendr zrušilo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…