Ministr Blažek v ČT: Za Pekárka se omlouváme, ale nic s ním nenaděláme

18.12.2012 22:31

Vládní většina ovládající sněmovnu je velmi křehká a to dokonce tak výrazně, že se musí opírat i o poslance Romana Pekárka, který byl definitivně odsouzen k pěti letům vězení a dříve či později bude muset nastoupit do vězení. Sám se však nehodlá vzdát mandátu a bude dál pobírat poslanecký plat. Jak si s tím poradí koaliční vláda? Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se za Pekárkovo působení omluvil občanům.

Ministr Blažek v ČT: Za Pekárka se omlouváme, ale nic s ním nenaděláme
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Roman Pekárek, nový poslanec za ODS

Roman Pekárek se dnes stal historicky prvním českým zákonodárcem, jenž byl pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody - na pět let - a dříve či později bude muset nastoupit do vězení. Současná ústava přitom nenabízí nástroje, kterými by bylo možné Pekárka zbavit mandátu a on sám se ho vzdát nehodlá. Co s tím? O tom hovořil v úterních Událostech, komentářích České televize ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Koalice se prý obejde bez Pekárka

"Náhradníci na kandidátní listině ODS byli dáni a s tím jsme mohli těžko něco udělat," uvedl hned v úvodu pořadu Blažek, který se bránil nařčení, že fakticky nešlo nijak zabránit Pekárkovu vstupu do sněmovny poté, co tři poslanci ODS oznámili, že se vzdají mandátu. Stejně rozhodnutí by měl podle Blažka udělat i Pekárek, ale nelze ho k tomu donutit .

"Omlouvám se veřejnosti za to, že došlo k této situaci s Romanem Pekárkem, neboť to výrazně znevěrohodňuje českou politiku. Ale my nemáme vůbec žádný nástroj, kterým bychom ho mohli přinutit ke složení mandátu," prohlásil Blažek. Ministr k tomu dodal, že jeho obhájci mohou v těchto dnech hrát ještě o odklad výkonu trestu, protože v Česku neexistuje precedens, jak naložit s pravomocně odsouzeným aktivním poslancem.

Vedoucí katedry trestního práva Právnické fakulty UK Jiří Jelínek, který v pořadu také vystoupil, ovšem soudí, že trest Pekárkovi nebude odložen. Výkon mandátu poslance prý nepředstavuje relevantní důvod k odkladu trestu.

Ministr ale také zdůraznil, že se koalice obejde i bez hlasu Romana Pekárka, takže to vládu nepoškodí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…