Ministr Herman: Romský koncentrák je černá kaňka našich dějin, dělali tam čeští dozorci, vraždili novorozeňata

01.08.2016 18:01

Hostem pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu byl ministr kultury Daniel Herman. Mluvil o výstavbě památníku na místě pracovního tábora v Letech a o důležitosti resortu kultury pro Českou republiku. Řeč se stočila i ke konkrétním budovám nejen v hlavním městě, které jsou předmětem debat památkářů.

Ministr Herman: Romský koncentrák je černá kaňka našich dějin, dělali tam čeští dozorci, vraždili novorozeňata
Foto: iDobryden.cz
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš a ministr kultury Daniel Herman v bývalé věznici v Uherském Hradišti. Chtějí z ní udělat muzeum nacistických a komunistických zvěrstev

„Je to velmi smutná historie,“ poznamenal Herman o genocidě Romů a příběhu tábora v Letech. Zároveň je přesvědčen, že tábor již důstojný památník má. Vzpomínal však i na to, že tábor měl české dozorce a jedná se tak o černou kaňku národní historie.

Vyprávěl také o zrůdnostech, které se v Letech děly, včetně vražd novorozeňat a masových hrobů v nedalekých lesích, kde se mimo jiné nachází i již zmíněný památník. Vepřín, který je v současnosti na místě tábora, mu nepřijde jako vhodná připomínka.

„Vždycky je důležité, aby ta místní samospráva spolupracovala,“ řekl Herman s tím, že spousty míst tragédií je nyní pokryto dlažbou, případně parkovišti, což je mnohdy neuctivé k našim předkům a spoluobčanům, kteří za druhé světové války přišli o život.

Průměrný plat pracovníků kulturních příspěvkových organizací, z nichž je drtivá většina vysokoškolsky vzdělaná, se pohybuje kolem 25 tisíc. Hermanovi se podařilo přesvědčit ministra financí Babiše, aby do kultury z rozpočtu přidal, což by mělo vést k až osmiprocentnímu zvýšení platů. „Ti lidé nemohou být trestáni za to, že pracují v kultuře,“ podotkl Herman s tím, že se mnohdy setkal s lidmi, kteří z vlastních prostředků obohacovali státní kulturní památky a zvýšili tak jejich atraktivitu.

Celý pořad zde

„Mně se s panem ministrem jednalo dobře,“ řekl Herman s tím, že Babišovo tvrzení o možném zrušení ministerstva kultury je jen populární fráze, která v poslední době zní ze všech stran. Ministerstvo kultury je však jedním z nejdůležitějších, jelikož právě to nám připomíná naši historii, původ a hodnoty.

Ministerstvo kultury se nemohlo v současnosti ujmout pražské Invalidovny jen tak, jelikož nemá dostatek vlastních financí na její rekonstrukci, proto je nutné, aby prošla dražbou. Pokud by si ji měl Herman vzít na starost, což by chtěl, musel by k tomu dostat i finanční injekci. „Takto ohromný projekt převzít, bez toho finančního krytí, by bylo nezodpovědné,“ řekl Herman.

Kultura je podle Hermana „magnet, za kterým k nám jezdí lidé z celého světa“, a proto je třeba ji uchovávat. Z toho důvodu je také nutné mít rozvětvenou síť památkářů. „Mně se zdá ta struktura vypracovaná docela logicky a funguje.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…