Ministr Mládek: Babišovu kritiku pomoci OKD nechápu. Vždyť ji podpořil i pan Telička

03.04.2014 18:41

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a jeho předchůdce v úřadě Jiří Cieńciała řekli na tiskové konferenci své k tématu OKD a případné státní pomoci Dolu Paskov. Cieńciała připomněl, že majitelé doporučili důl uzavřít vzhledem k jeho prodělečnosti, a Mládek pronesl kritická slova na adresu ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Ministr Mládek: Babišovu kritiku pomoci OKD nechápu. Vždyť ji podpořil i pan Telička
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

„Založili jsme krizový štáb a již v minulém roce byl vypracován plán pro vládu, jak tuto situaci řešit,“ uvedl Cieńciała, který nyní působí jako vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj. Podle něj došlo k dohodě na postupném útlumu těžby, přičemž od roku 2016 se tohoto úkolu chopí stát.

Do té doby má hlavní odpovědnost ležet na společnosti OKD. Pokud by k dohodě nedošlo, Česku by hrozily obtíže, které exministr vyčíslil na 3 miliardy korun jen v roce 2014. Na hornickou práci jsou totiž navázány další pracovní vztahy.

„Pokud stát nebude konat, bude koncem roku na dlažbě na 2000 horníků a k tomu dalších 6000 lidí, kteří jsou navázáni na horníky pracující v Paskově,“ dodal k tomu Mládek. Uvedl, že byl připraven tříletý plán, který by měl situaci těchto lidí co nejvíce usnadnit.

Mládek také zdůraznil, že ke zmíněnému plánu se vyjadřoval i bývalý eurokomisař Pavel Telička a doporučil ho české vládě. Telička dnes vede kandidátku vládního hnutí ANO do Evropského parlamentu. Z tohoto hlediska tedy Mládek prý příliš nechápe kritiku, kterou dnes slyšíme především z úst ministra financí Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…