Ministr Mládek rázně k OKD: Nepřijatelné. Oni chtěli záruky za všechno

17.04.2016 20:28

Šance, že se stát dohodne s většinovým majitelem OKD, skupinou Ad Hoc Group (AHG) na vyřešení situace černouhelné firmy, po tomto víkendu poklesla. V České televizi to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v reakci na poslední mediální prohlášení skupiny. Podle Mládka jsou ale stále otevřeny všechny varianty řešení situace OKD. Zprávu přinesla ČTK.

Ministr Mládek rázně k OKD: Nepřijatelné. Oni chtěli záruky za všechno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek

Ministr dnes zopakoval, že skupina Ad Hoc Group (AHG) požadovala miliardové záruky. „Oni chtěli na státu záruky za všechno, za technický útlum, na což nemají peníze, za vyplacení sociálních programů horníkům, kteří odejdou. Chtěli garance za provozní ztráty (OKD),“ uvedl.

Mládek se tak ohradil proti některým tvrzením mluvčího Ad Hoc Group Romana Paříka. Skupina AHG totiž v sobotu odmítla, že by se pro OKD snažila získat záruky 17 miliard korun či že usiluje o neomezenou státní záruku, jak o tom Mládek hovořil už v pátek na serveru ihned.cz. AHG také zveřejnila podrobnosti návrhu na reorganizaci OKD, který předložila v březnu vládě. Součástí návrhu má být účast státu ve výši čtyř miliard Kč výměnou za akciový podíl. Navrhla také státu, že odepíše 420 milionů eur (11,3 miliardy korun) dluhu a dodá do firmy hotovost 35 milionů eur (956 milionů korun) až do doby stabilizace OKD.

Ve hře zůstává i bezplatný odprodej akcií OKD státu

„Nedělá to na mě dobrý dojem. Z našich vlastních výpočtů, když nám to předložili, vycházelo, že stát za to zaplatí v budoucnu 15 až 19 miliard bez záruky, že toto číslo je konečné, zejména pokud by se tam ukázaly nějaké skryté závazky nebo by pokračoval pokles ceny uhlí,“ řekl dnes Mládek.

Mezi varianty řešení situace OKD stále podle něj patří dohoda s AHG, insolvence OKD či bezplatný odprodej akcií OKD státu. Skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavla Krúpy tento týden navrhla AHG, že od ní OKD koupí. O odkoupení OKD projevila zájem také skupina podnikatelů kolem obchodníka s uhlím a elektřinou Petra Pauknera.

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun z asi 567 milionů Kč o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…