Ministr Pelikán, který na vládě hlasoval pro kvóty: Nebyl jsem sám, podporovali je i další. Přečtěte si jména

12.09.2015 13:03

I když česká vláda jako celek odmítá přerozdělování uprchlíků mezi země Evropské unie podle kvót, které navrhuje Evropská komise, někteří ministři mají na věc jiný názor. Vstřícný postoj k rozdělování uprchlíků již veřejně projevil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ten nyní naznačil, že podobný názor zastává ve vládě také ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Informoval o tom server Lidovky.cz.

Ministr Pelikán, který na vládě hlasoval pro kvóty: Nebyl jsem sám, podporovali je i další. Přečtěte si jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

„Domnívám se, že žijeme v jedné Evropě, a že tudíž problém migrace na jejím území je problém, který je společný. Musíme se o něj nějak podělit,“ řekl ministr Pelikán několik dní poté, co vláda jednala o přijímání uprchlíků v Česku.

Zároveň naznačil, že takový postoj nezaujímá ve vládě sám. „Ale myslím, a neplatí to jen o našem hnutí, že i řada lidí, kteří to hlasováním neprojevili, má nějakou pochybnost a necítí se už úplně komfortně v postoji, který dnes zastáváme,“ řekl ministr spravedlnosti.

Celý text je ZDE

Serveru ale takovou informaci potvrdil jen ministr kultury Daniel Herman. Ten prý uvedl, že ministrova slova se týkají jeho osoby. „Jedním z principů EU je solidarita. Samozřejmě nemůže být bezbřehá. Je třeba rozlišovat mezi uprchlíky postiženými obrovskou humanitární katastrofou v domovských zemích, jimž je třeba pomoci, a ekonomickými migranty, kteří jdou takzvaně za lepším,“ uvedl Herman pro zmíněný server.

Jestli je ale mezi ministry více zastánců přerozdělování uprchlíků, není jisté. Na dotaz serveru výslovně potvrdili, že jsou proti přerozdělování uprchlíků, ministři vnitra Milan Chovanec (ČSSD), financí Andrej Babiš (ANO), pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) a také místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…