Ministr Petříček je kritický k Zemanovým výrokům ve Vídni: Úkolem není známkovat zahraniční politiky

03.04.2019 21:40

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se postavil kriticky k úterním výrokům prezidenta Miloše Zemana před českými krajany ve Vídni. Zeman mimo jiné vytkl bývalému vídeňskému starostovi Michaelu Häuplovi, že za jeho působení Vídeň nepodporovala českojazyčnou školu. Výrok se ukázal jako nepřesný. Petříček dnes na Twitteru uvedl, že úkolem politiků je rozvíjet vztahy se sousedy, ne známkovat zahraniční politiky. Poděkoval rakouskému hlavnímu městu za podporu Komenského školy.

Ministr Petříček je kritický k Zemanovým výrokům ve Vídni: Úkolem není známkovat zahraniční politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Úkolem českých představitelů je rozvíjet vztahy s našimi sousedy, není potřeba politiky okolních zemí známkovat. Rakousko je náš důležitý partner a například vztahy Prahy a Vídně jsou nadstandardní. Komenského školu Vídeň podpořila částkou jeden milion eur (25,7 milionu korun), za to jí patří náš dík,“ uvedl Petříček. Ministr je nyní ve Washingtonu, kde se účastní oslav 70. výročí založení Severoatlantické aliance.

Zeman v projevu mimo jiné kritizoval Häupla, kterému v roce 2017 udělil Řád bílého lva, za to, že vídeňská radnice nefinancuje českojazyčnou školu. Vyzval ho také, aby financování školy doporučil svému nástupci Michaelu Ludwigovi.

Rakouský deník Der Standard se školy dotázal, zda je Zemanovo tvrzení pravdivé. Škola mu sdělila, že za Häuplova působení finanční podporu od radnice dostávala.

Podle Hradu vycházel prezident z informací od české velvyslankyně v Rakousku Ivany Červenkové. Velvyslankyně poté novinářům řekla, že Zemanovi před setkáním stručně sdělila, že škola žádné peníze od Vídně nedostává. Měla tím prý na mysli systémové a pravidelné příspěvky. Uvedla také, že za posledních 30 let dostala škola příspěvek jednou, a to v roce 2009, kdy obdržela milion eur na opravu budovy. Záležitost Červenková označila za nedorozumění.

Část opozice Zemana za jeho výroky kritizovala. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že prezident způsobil mezinárodní ostudu a že by byla namístě omluva.

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…