Ministr Prachař chystá velké změny v ŘSD. Inspiroval se v Rakousku

03.04.2014 18:54

Ředitelství silnic a dálnic se změní ve státní podnik podle rakouského vzoru. Nutná změna legislativy pro přeměnu nynější státní příspěvkové organizace ve státní podnik bude hotová do ledna 2015, uvedl ve čtvrtek ministr dopravy Antonín Prachař.

Ministr Prachař chystá velké změny v ŘSD. Inspiroval se v Rakousku
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

„Musíme dát do souladu právní normy. Legislativní proces v ČR má běžné standardy a lhůty a my uděláme všechno pro to, aby se nám tento proces podařilo nastartovat k 1. lednu 2015,“ uvedl Prachař. Výhodou státního podniku je to, že může hospodařit i s jinými příjmy, než jsou peníze ze státního rozpočtu, a může si tak například brát půjčky.

Personální změny na ŘSD

Rakouský správce silnic rovněž spravuje mýtný systém a kontroluje mýtné platby, což v tuzemsku pro ŘSD zajišťuje soukromá společnost Kapsch. Ministerstvo doufá, že se potřebná změna struktury stihne ještě před vyhlášením výběrového řízení na desetiletý provoz mýtného systému po ukončení smlouvy s Kapschem po roce 2016.

O post v ŘSD ve středu přišla většina členů vedení. Nový generální ředitel odvolal například ředitele provozního úseku Tomáše Kaase, šéfa kanceláře generálního ředitele Lukáše Zrůsta nebo Jiřího Majera, který donedávna organizaci z pověření ministra Prachaře vedl a který ve středu skončil i na postu ředitele výstavby. Výkonnost a fungování ŘSD podle nového generálního ředitele ŘSD Jana Kubiše masovým propouštěním ve vedení společnosti ohrožena nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …