Ministr Staněk prý končí, měl to slíbit Hamáčkovi. Favoritem na nástupce je Onderka

15.05.2019 17:20

Podle informací serveru Seznam Zprávy se ministr Antonín Staněk rozhodl podat demisi. Šéf resortu kultury z ČSSD byl dlouhodobě kritizován zejména za odvolání ředitele Národní galerie Jiřího Fajta.

Ministr Staněk prý končí, měl to slíbit Hamáčkovi. Favoritem na nástupce je Onderka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny. Na programu mimo jiného i druhé čtení zákona, ve kterém se upravuje pobírání platů za kumulované funkce veřejných činitelů

Staněk, bývalý primátor Olomouce, byl kulturními pracovníky přijímán vlažně po celou dobu svého ministrování.

Nazývali jej nekompetentním, a když se rozhodl kvůli problematické smlouvě na více než milion korun odvolat ředitele Národní galerie Jiřího Fajta, vyvřela nenávist naplno. Ministr Staněk byl zesměšňován, umělci za jeho odvolání sepisovali petice a kritizovala jej i část jeho vlastní strany.

VÍCE  ZDE.

Redaktor webu Seznam Zprávy Václav Dolejší uvedl s odkazem na své zdroje v ČSSD, že Staněk je s předsedou Janem Hamáčkem již domluven na podání demise. „Hamáček na něj musel hodně tlačit, Staněk moc nechtěl svým kritikům ustoupit. Ale nakonec se dohodli,“ cituje hlasy z vládní strany.

Jeho nástupcem by měl být někdo z vedení ČSSD. Buď místopředseda Ondřej Veselý, anebo přímo první místopředseda strany Roman Onderka. Ten Staňka kritizoval a vyzýval k odstoupení dlouhodobě.

„V případě, že si své kroky neodůvodní, je namístě, aby sociální demokracie zvažovala výměnu v rámci tohoto resortu,“ řekl mimo jiné České televizi.

Staněk má demisi podat sám. Předseda Hamáček ji pak má vysvětlit prezidentu Zemanovi, který ministra Staňka naopak podporoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…