Ministr Stropnický v ČT potupil odpůrce konvoje: Používají komická hesla. A to není vše

23.03.2015 21:28

Průzkumy ukazují, že drtivá většina našich občanů nemá problém s průjezdem kolony NATO přes české území. Odpůrců je podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) asi 16 procent a je jim věnována zbytečně velká pozornost. Ruská propaganda se u nás prý šíří především na sociálních sítích. Mám pocit, že tam sedí klikači, kteří musí mít až odřené prsty z toho, jak pořád klikají, konstatoval ministr s úsměvem.

Ministr Stropnický v ČT potupil odpůrce konvoje: Používají komická hesla. A to není vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v pondělním Hyde parku České televize znovu vysvětloval, jak to bude s přejezdem konvoje NATO přes území České republiky. Vojáci k nám dorazí v neděli a pobude tu čtyři dny. V loňském roce přes naše území přejelo 131 podobných konvojů.

"Já bych nepřeceňoval množství těch kritických hlasů, ony jsou hlučné, mediálně vděčné, ale není jich mnoho. Ty vášně budí u KSČM, kde se to dalo očekávat, pak u aktivistických skupin a pak tu také hraje roli propaganda,“ prohlásil hned na úvod šéf rezortu obrany, jenž je přesvědčen, že více prostoru pro konvoj představuje správnou cestu, vzhledem k mezinárodní situaci.

"Není to demonstrace síly, to je takové klišé, které se dnes používá. Je to ukázka jednoty. A my jsme se, to zdůrazňuji, před lety stali členy obranné Aliance. Projedou tudy ale jen kolová vozidla, čímž reaguji na obavy těch, kteří mají strach, že pásy poničí kilometry našich skvělých silnic,“ poznamenal ministr s úsměvem.

Když chcete vidět demonstraci síly, podívejte se na kroky ruské armády

Jasně odmítl, že by Američany vystavovali jako v cirkusové estrádě. Jeden divák se totiž ptal, zda jsou američtí vojáci srozuměni s chystanou estrádou. "To není estráda, to je prostě průjezd,“ konstatoval ministr. A pokud jde o lidi z iniciativy "Neprojdou“, kterou vede Jiří Vyvadil, tito lidé reprezentují jen 16 procent populace a ministr se této skupině nepokrytě smál.

"Oni někdy používají až komická hesla jako třeba 'Američtí žoldáčtí hrdlořezové'. Já pamatuji leccos, ale oni tady používají slovník, který jsem slyšel naposledy snad v sedmdesátých letech. A pokud by snad někoho napadlo porazit přes silnici strom, tak bych mu odstranění toho stromu později dal k úhradě. Ale pokud někdo kultivovaně vyjádří nesouhlas, má k tomu podle ministra rozhodně právo. „Zaplať pánbůh, žijeme ve svobodné zemi,“ konstatoval šéf rezortu obrany. Stejně tak poslanci si mohli vyžádat mimořádnou schůzi k tomuto tématu, na což mají také svaté právo, ale nikdo to neudělal.

Přesun vojáků NATO rozhodně nevnímá jako demonstraci síly, jde o prostý přesun. Demonstrací síly podle jeho názoru je spíše to, když ruské stíhačky narušují vzdušný prostor členů NATO, nebo když posílá ruský prezident Vladimir Putin na Krym letouny, které jsou schopné nést jaderné zbraně. A v Česku jsou tvůrci proruské propagandy nesmírně aktivní. Jsou na to vynakládány nemalé prostředky. Podle Stropnického je to zřejmé z utajovaných zpráv, ale před televizními kamerami nemůže prozrazovat víc.

Na území EU prý ale zatím neprobíhá hybridní válka, jakou ruský prezident Vladimir Putin rozpoutal na Ukrajině, ale měli bychom si uvědomit, že ani my nejsme příliš daleko od ukrajinských hranic. "Rozhodně není doba na to natáhnout se na kanape a říct si, že to nějak dopadne,“ prohlásil jasně ministr. Není si prý jist tím, jestli je v zájmu našeho státu, aby prezident Miloš Zeman cestoval do Moskvy. Má si to prý přebrat každý divák, jak uzná za vhodné.

Americkou propagandu u nás nevidím, konstatoval ministr

"Myslím, že ruská propaganda u nás probíhá na sociálních sítích a já mám pocit, že tam sedí klikači, kteří musí mít až odřené prsty z toho, jak pořád klikají, aby některé věci zdůraznili. A pokud jde o americkou propagandu, tak já o té nic nevím, tady nikdo nevykřikuje, že naší zemí projede 530 nejlepších hochů na světě,“ zaznělo z úst Stropnického

Dalšího diváka pak Stropnický ujišťoval, že na našem území budou členové konvoje podléhat českým zákonům.

Ve druhé polovině pořadu pak hájil aktivity USA, protože v Evropě se někdy až příliš váhá. Z hlediska Washingtonu pak chápe, že se Američanům příliš nelíbí, když platí 70 procent rozpočtů Aliance. Přitom i našim snem po roce 1989 bylo vstoupit do NATO. "Byl to sen generací,“ zdůrazňoval Stropnický. Bez NATO by nebyl středoevropský prostor tak bezpečný, jak dnes je. "Já to tady trochu odlehčuji, ale zpochybňování našeho členství v Alianci je nebezpečné a vážné,“ pokračoval šéf resortu obrany.

Nakonec padlo i pár slov na téma Ukrajina. Stropnický poukazoval na to, že tato země neprošla transformačním procesem, jaký má za sebou Česko. "Při vší kritičnosti u nás máme právní stát,“ řekl Stropnický s tím, že Ukrajinu si rozdělila úzká skupina lidí. "Navíc, evropská civilizace a spolu s ní křesťanství klade velký důraz na jednotlivce. A já se obávám, že čím víc jdete na východ, tím je ochrana jednotlivce slabší,“ posteskl si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…