Ministr dopravy pochválil na Frekvenci 1 podpis Galilea, pak i sebe

29.01.2012 18:52

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) se v rozhovoru pro Frekvenci 1 v Pressklubu vyjádřil k úspěchu ohledně projektu Galileo. Následně i otázek týkajících se rezortu dopravy a kauzy ŘSD.

Ministr dopravy pochválil na Frekvenci 1 podpis Galilea, pak i sebe
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr dopravy Pavel Dobeš na zasedání vlády

Evropský navigační systém Galileo, jehož centrála bude sídlit v Praze, bude podle odhadu ministra Dobeše spuštěn nejdříve v roce 2016, kdy bude na oběžní dráze 18 satelitů ze 30 potřebných. Tedy finálním rokem bude 2019.

Sám ministr se na projektu podílel 4 roky z celkových pěti, kdy se připravoval projekt. Nový systém bude využit především na data pro dopravu. Podle ministra bude hlavním přínosem pro republiku určitá prestiž, kdy bude evropská instituce sídlit v Česku a také přínos pro ekonomiku zejména pro malé a střední podnikatele. Celý projekt je vyčíslen na hodnotu 8 miliard euro a zároveň se vlastními finančními prostředky podílí i Česko, konkrétně rekonstrukcí sídla pro sídlo Galileo.

Halův seznam

Ohledně skandálu na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ministr prohlásil, že udělá vše, co bude v jeho silách, aby to bylo řádně prošetřeno. Existenci tajného seznamu, podle kterého měl bývalý šéf ŘSD Hala dávat úplatky politikům, ministr ani nepotvrdil, ani nevyvrátil. Přesněji o něm nic neví.

V oblasti úspory a korupce si Dobeš konstatoval, že udělal pokrok. Ten dokazuje třeba tím, že smlouvy, které uzavírá ministerstvo, může následně vypovědět, nebo že reklamační podmínky lze uskutečnit výhodněji pro stát. Dále se zakázky vyvěšují na web a v neposlední řadě se rozjíždí i centrální nákupy na komodity. Za doby působení Dobeše uspořilo ministerstvo až miliardu jenom na správě.

Ostatně je jasné, že ministr zmínil i to, na jaké stavby silnic stále chybí peníze. Celkově chybí nejméně 24 miliard korun.

Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…