Ministři nesmí řídit své firmy ani podnikat. Pokuta za nedodržení zákona je 50 tisíc

04.01.2014 9:41

Ministři podle zákona o střetu zájmů nemohou být ministry a zároveň řídit své firmy nebo podnikat ve své živnosti. Informuje o tom deník Právo a také upozorňuje na skutečnost, že starý zákon je poněkud bezzubý. Do střetu zájmů se podle odborníků mohou dostat i politici, když například na místě ministra rozhodují o zakázkách firmám, které přispěly na volební kampaň.

Ministři nesmí řídit své firmy ani podnikat. Pokuta za nedodržení zákona je 50 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Mnoho z těch, kteří se mají stát ministry, má svůj byznys a své firmy. Jenže právě ministři budou muset odejít z vedení vlastních firem. Informuje o tom deník Právo. Podle zákona o střetu zájmů členové vlády, na rozdíl od poslanců a senátorů, nesmějí provozovat žádnou podnikatelskou činnost nebo být v řídících, dozorčích nebo kontrolních orgánech podnikajících firem.

Z hnutí ANO budou muset opustit řídící funkce například budoucí ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku Andrej Babiš či ministr dopravy Antonín Prachař.

Andrej Babiš si sice svůj Agrofert může ponechat, ale nesmí jej řídit. Podle zjištění Práva bude muset Babiš odejít z orgánů osmi firem svého impéria. Antonín Prachař se zase bude muset vzdát funkce předsedy představenstva firmy Omega servis holding.

Právo připomíná právní normu, která členům vlády dovoluje spravovat vlastní majetek. Do něj samozřejmě patří vlastní firma nebo podíl v ní. Majetek si tak mohou ponechat, ale po dobu svého ministrování firmy nesmějí řídit.

Právo vypočítává, že jde také o Martina Stropnického (ANO) nebo Daniela Hermana (KDU-ČSL). Oba v případě přijetí ministerských křesel musí pozastavit živnost v oboru poradenství a pořádání kulturních akcí. Ale zemědělskou živnost musí pozastavit i Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Jan Mládek z ČSSD by se na postu ministra průmyslu a obchodu musel vzdát mimo jiné své funkce v orgánu družstva Fontes Rerum.

Starý zákon je bezzubý

Právo však připomíná, že zákon o střetu zájmů je bezzubý. Odborníci se prý shodují, že starý a „vykoštěný“ zákon nezabrání, aby se ministři nedostali do střetu zájmů, byť se svého byznysu vzdali.

„Je dobré si říct, že střet zájmů může být stejný i u řady ministrů, kteří nepodnikali, ale byli politici,“ uvedl pro Právo Radim Bureš z Transparency International. Jako příklad uvádí rozhodování o zakázce firmě, která přispěla politické straně na volební kampaň.

Kamenem úrazu také je, že za porušení zákona o střetu zájmů hrozí pouze pokuta do 50 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…