Ministři se setkají neformálně na štiřínském zámku. Co budou probírat?

09.12.2018 6:20

Ministři kabinetu ANO a ČSSD Andreje Babiše (ANO) se sejdou dnes odpoledne na zámku Štiřín v Kamenici u Prahy. Na neformálním adventním setkání by neměli přijímat rozhodnutí, chtějí mluvit spíše o záležitostech, na něž nezbývá při obvyklých schůzích čas. Další běžné zasedání vlády se uskuteční ve středu. Vyplývá to z informací ČTK.

Ministři se setkají neformálně na štiřínském zámku. Co budou probírat?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády. Na programu byly mimo jiného i dotační programy zemědělství pro rok 2019

Babiš například avizoval, že chce na členy vlády opětovně apelovat, aby se účastnili pravidelných sněmovních interpelací. V dolní komoře to přislíbil potom, co na písemné interpelace dorazil ve čtvrtek pouze ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Absence ministrů na interpelacích, byť omluvená, pravidelně budí nevoli opozice.

Řeč by mohla být také o změnách v kategorizaci českých velvyslanectví. Spory mezi politiky vyvolala nedávno informace, že velvyslanectví v Maďarsku už nebude na seznamu nejvyšší politické důležitosti. Česká diplomacie poukazovala na to, že úpravy souvisejí s rozpočtem, nikoli s vyjádřením priorit zahraniční politiky.

Neformálnost setkání členů vlády na Štiříně dokládá i skutečnost, že se na zámku mohou zdržet až do pondělí.

Štiřínský zámek spravuje právě ministerstvo zahraničí, na jeho provoz doplácí miliony korun. Babiš ještě jako ministr financí několikrát navrhoval, aby se stát prodělečného areálu zahrnujícího i rybníky, park a golfové hřiště zcela zbavil. Tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale s prodejem zámku nesouhlasil.

Na konci minulého volebního volebního období dolní komory pak nebyla úspěšná snaha převést zákonem zřizovatelskou funkci příspěvkové organizace Zámek Štiřín z ministerstva zahraničí na Sněmovnu, byť měla podporu většiny poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…