Ministryně Benešová vyjednala 251 milionů navíc, celkem má dostat 31 miliard korun

22.08.2019 21:40

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) vyjednala do rozpočtu úřadu na příští rok 251 milionů korun navíc. Ministerstvo tak má mít napřesrok na výdaje 31,05 miliardy. Benešová požadovala navýšení o půl miliardy, výsledek dnešního jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) však označila za rozumný kompromis a novinářům řekla, že odchází spokojená.

Ministryně Benešová vyjednala 251 milionů navíc, celkem má dostat 31 miliard korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marie Benešová, ministryně spravedlnosti

Většinu přidaných prostředků – 200 milionů korun – získá Vězeňská služba. „Chtěli jsme srovnat příkrosti mezi hasiči a Vězeňskou službou, protože kdyby se postupovalo tak, jak bylo navrženo, tak by to bylo nespravedlivé vůči Vězeňské službě,“ uvedla Benešová. „Zrušili jsme škrt provozních výdajů u Vězeňské služby, což je to samé, s čím jsem vyhověla policii a hasičům,“ doplnila Schillerová. Hasiči si v uplynulých dnech vyjednali 400 milionů korun navíc, policie dostala přidáno 1,1 miliardy Kč.

Dalších 50 milionů korun poputuje na dostavbu pražského Justičního areálu Na Míčánkách. Naopak na areál v Českých Budějovicích ministerstvo další požadované prostředky nezískalo. „To tak v životě chodí. Život není to, co my chceme, ale to, co máme, takže musíme umět dělat kompromisy. Já chápu, že výstavby jsou dneska problematické, takže tam jsme trochu couvli,“ řekla k tomu Benešová, která upozornila, že oproti ostatním ministrům žádala po Schillerové „spíše drobné“.

Letos Ministerstvo spravedlnosti hospodaří s částkou zhruba 30,490 miliardy. Částka zahrnuje i prostředky z EU a dalších finančních mechanismů, jako jsou například tzv. Norské fondy.

Ministerstvo dnes zveřejnilo, že v příštích dvou letech výrazně ušetří na provozních nákladech, a to díky nákupům na centrálním tržním místě. Uvedlo, že náklady za energie klesnou o 18 procent, což podle úřadu znamená úsporu 87 milionů korun – 71 milionů za plyn a zbytek za elektřinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…