Ministryně Dostálová: Od roku 2020 by měla začít fungovat databáze dotací

08.09.2019 17:25

Od příštího roku by měl začít fungovat registr, ve kterém budou dohledatelné veškeré informace k poskytnutým dotacím v České republice. Vyvíjí ho Ministerstvo financí. V dnešním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Zprávu převzala ČTK.

Ministryně Dostálová: Od roku 2020 by měla začít fungovat databáze dotací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

V databázi by měly být údaje o všech národních i evropských dotacích v ČR. Nyní funguje několik registrů dotací, jsou však rozděleny podle zdroje financování.

V registru by podle ministryně měl být přehled o všech osobách a subjektech, které žádají o podporu, o příjemcích, kteří ji už dostali například v minulosti, dále podpořených projektech, dotačních titulech a další údaje.

Dostálová uvedla, že by registr měl být dokončen v nejbližší době, nejprve však bude fungovat v testovacím provozu. „Myslím, že všechny dotační tituly, které budou vyhlášeny v roce 2020, budou už v této nové databázi,“ dodala.

Dostálová upozornila, že pro dotace z evropských fondů už registr existuje v tzv. monitorovacím systému. Pro dotace z národních zdrojů podle ní zatím centrální registr nefunguje, nově vytvářený systém by je tak všechny měl propojit do jedné databáze.

Vznik registru, ve kterém bude možné vyhledat na jednom místě údaje o všech poskytnutých i připravovaných dotacích, žádá také ředitel Transparency International ČR David Ondráčka. Podle něj by podobná databáze zefektivnila a především zprůhlednila celý proces poskytování dotací v Česku.

V současnosti funguje řada registrů, ve kterých jsou sdruženy informace o dotacích. Jsou však omezeny podle zdroje financování. Jde například o registr dotací ze státního rozpočtu, jednotlivých resortů, případně měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…