Ministryně Válková chystá registr přestupků. Neukáznění řidiči, těšte se

05.05.2014 23:01

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (nestr. za ANO) šéfuje svému rezortu už sto dní. „Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu,“ vzpomínala v pořadu Události, komentáře na ČT24.

Ministryně Válková chystá registr přestupků. Neukáznění řidiči, těšte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Válková v rámci sebereflexe za uplynulých sto dní v čele Ministerstva spravedlnosti uvedla, že se jí nelíbí, že mnoho pachatelů ignoruje zákaz soudu a vesele dále vykonávají přestupky. Narážela tak zejména na případ dvaadvacetiletého mladíka, který po jedenácti zákazech řízení auta opět usedl za volant a usmrtil policistku, která se ho snažila zastavit.

Zefektivnit tresty uložené soudci by podle jejího názoru mohl registr přestupků, který prý v české justici zcela chybí. „Soudci nemají žádnou evidenci, která by jim ukázala, kolikrát ten či onen pachatel už byl za přestupek trestaný,“ prohlásila s tím, že již provedla první kroky pro jeho zavedení. Nyní ale prý bude záležet na ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), jak se k tomuto projektu postaví.

S jejím tvrzením ale nesouhlasil soudce a předseda Okresního soudu v Kutné Hoře Petr Franc, který poukázal na fakt, že soudci mají k dispozici evidenční karty jednotlivých řidičů, které jim spolehlivě prozradí, jakých dopravních přestupků se jejich nositelé dopustili. Zda nesedí za volantem trestaný recidivista, je podle něj starost policie, která provádí namátkové kontroly.

Válková si ale za svým tvrzením stála. „Kontroly se provádějí obtížně, chybí příslušný administrativní aparát, chybí informovanost, selhává i systém častých kontrol řidičů, tresty za přestupky nejsou dostatečně tvrdé,“ vyjmenovávala nedostatky současné praxe.

Náramky pro vězně už od příštího roku

Řeč se stočila i do oblasti vězeňství, konkrétně k projektu elektronických monitorovacích náramků pro domácí vězně. Jak prozradila ministryně, podpis první smlouvy s dodavatelem se očekává ještě letos, od příštího roku by měly náramky fungovat, a to prozatím v počtu do 800 kusů.

„Udělám vše pro to, aby vězeňské náramky byly už od příštího roku, ale nezáleží to jen na mně. Ve hře je ještě několik neznámých,“ pokrčila rameny.

Franc elektronický monitoring domácích vězňů nevítá s přílišným nadšením. „Nepochybně to může zvýšit počet trestů ve formě domácího vězení, ale otázka je o kolik. To je na delší diskuzi a já jsem poměrně známý skeptik,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…