Ministryně Válková vyhodila šéfa Vězeňské služby

04.04.2014 14:15

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) odvolala generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala. Řízením sboru pověřila šéfa věznice Rapotice na Třebíčsku Pavla Ondráška, uvedla dnes Česká televize. ČTK to potvrdilo Ministerstvo spravedlnosti, změny jsou podle něj účinné ode dneška.

Ministryně Válková vyhodila šéfa Vězeňské služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Válková v únoru zahájila řízení o odvolání Dohnala, protože nebyla spokojena s jeho přístupem k ministerské kontrole. Dohnal ve sněmovně záležitost označil za „pseudokauzu" a cítil se neprávem poškozován. Lidové noviny dnes napsaly, že audit Vězeňské služby sice zjistil některá pochybení, avšak ta se týkala převážně dřívějšího vedení věznic. Jedna z výtek, která směřovala na Dohnala, se týkala užívání služebních vozidel pro vlastní účely některých vedoucích zaměstnanců.

Válková dříve řekla, že služba nezajistila pro kontrolu dostatečné podmínky. Obstrukce a průtahy, buď záměrné, nebo z nedbalosti, ji podle ní vedly k zahájení řízení s Dohnalem. „Výsledek může být i to, že s panem generálním ředitelem Vězeňské služby se dohodneme na odchodu, pokud budou výsledky kontroly takové, jaké by neměly být," uvedla na konci února Válková. Podotkla, že jsou i jiné možnosti.

Šéfovi věznic nepomohlo, že se za něj postavili podřízení

Dohnal, který v minulosti hrozil trestním oznámením, dříve řekl, že kontrolorům nabídl maximální spolupráci, poskytl jim kancelář i výpočetní techniku. Zaměstnanci podle Dohnala okopírovali 25.000 stran dokumentů. „V žádném případě se nejednalo o bojkot kontroly," zdůraznil v únoru.

Válková si za postup vůči Dohnalovi vysloužila kritiku poslanců opozičních TOP 09 a Starostů a ODS. Za svého nadřízeného se po zahájení kontroly postavilo i několik desítek ředitelů a ředitelek věznic.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) odvolala generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala, protože ztratila důvěru v jeho schopnost řádně vykonávat funkci a uskutečnit nezbytnou reformu vězeňství. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě.

Provedená kontrola Vězeňské služby prý mimo jiné odhalila závažné nedostatky v hospodaření s majetkem například v oblasti zadávání veřejných zakázek či čerpání prostředků z fondů Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…