Mír – sprosté slovo? Schillerová našla zastání. Zato Černochová...

10.01.2024 20:55 | Monitoring

Stínová ministryně Alena Schillerová z hnutí ANO se dnes v podcastu Crunch kriticky vyjádřila k výdajům na obranu. Její slova, v nichž se snažila naznačit, že už strašení válkou bylo dost, přejala některá média tak, aby její výrok vzbudil silné kontroverze. Podstatu jejího sdělení lidem na sociálních sítích glosuje komentátor Petr Holec a moravský bloger a zemědělec Daniel Sterzik zvaný Vidlák.

Mír – sprosté slovo? Schillerová našla zastání. Zato Černochová...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

Alena Schillerová, která zastává názor, že není potřeba navyšovat výdaje na obranu, byla v podcastu CzechCrunch dotazována, zda není potřeba být připraveni, a odpověděla následující: „Ne, určitě ne být připraveni na válku, jak říká šéf generálního štábu Řehka. Vždycky se osypu, když čtu jeho vyjádření nebo headliny ‚Připravme se na válku‘. My se nechceme připravovat na válku, my chceme žít v míru,“ uvedla. Plnění závazků vyplývající z členství NATO podle ní musí odpovídat tempu, které si můžeme dovolit.

Její rozhovor server Novinky otiskl s titulkem „Nechceme se připravovat na válku.“ Schillerová to schytává za svůj populisticko-pacifistický výrok“.

Schillerová proto na sociálních sítích čelí ostré kritice. Ostře její vyjádření reflektovala šéfka obrany Jana Černochová (ODS), která vyzvala Schillerovou k omluvě.

„Přestaňte lidem svět lakovat narůžovo, přestaňte jim lhát, že obranu a armádu nepotřebujeme. Iluze věčného míru je dávno pryč. Nikdo tu válkou nestraší, ale jako vláda máme povinnost zajistit v prvé řadě bezpečí naší země. Bezpečí je základ prosperity a růstu,“ rozčilovala se na platformě X Černochová.

Zastání Schillerová našla u politického komentátora Petra Holce, který její výroky chápe naprosto opačně, a sice jako důraz na ukončení strašení válkou, kterého se podle něj dopouští jak ministryně Černochová, tak generál Řehka.

„‚Nechceme se připravovat na válku.‘ Schillerová to schytává za svůj populisticko-pacifistický výrok. Titulek vládních Novinek. Může mi někdo vysvětlit, co je populistickýho na tom nestrašit válkou jako dva válečný strašáci Černochová a Řehka?“ pozastavuje se Holec v komentáři na sociální síti X.

Argument, který nabídla jedna z diskutérek, že by Schillerová neměla vypouštět z úst, že „nepotřebujeme armádu, protože chceme mír“, pak odrazil slovy: „To ona ale nikdy neřekla, Babišova vláda dala armádě dost. Jen reaguje na to válečný štvaní, kterýmu se mimochodem říká tradičně populismus spíš než řinčení zbraněma,“ zdůraznil Holec.

Média zkritizoval a Schillerové zatleskal i bloger Vidlák, i on se pozastavuje, že slova o míru tolik lidí popudila.

„Tak to vypadá, že mír je dneska nejsprostší slovo a evropské hodnoty se poznají podle toho, že šturmují do války. Schillerové palec nahoru,“ doplnil.

Schillerová v podcastu také zopakovala, že Česko není ve válce a že země spíše potřebuje investice do dopravní infrastruktury. „Naše závazky plnit musíme a chceme, jen to musí odpovídat tempu, které si můžeme dovolit,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

nejsem sice volič ANO2011, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka I... , 11.01.2024 5:03:58
Ale paní Schillerová je pro mě hrdinka. Rusofobním nenávistným psychopatům jasně řekla pravdu do očí. Teď ty ubohé bytosti kvičí a zlostně plivou, eurofilní a amifilní zločinci. Tolik nenávisti k vlastním občanům, tolik nenávisti k jiným národům, kdo ty psychopaty z Pětikolky dokázal tak dokonale naprogramovat? Oni se chovají, jako by byli v hypnotickém raportu. Vzkaz pro všechny rusofobní psychopaty: Karma je zdarma!!! Karma není jen náboženský nebo filosofický pojem, Karma je realita, Karma je naše svědomí, nenávist je nepřirozená, nenávist je zkáza. A psychopati z Pětikolky jsou nenávistí zcela naplnění.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …