Mírový summit? Babiš? Ale to by znamenalo... Kavárna prská

13.01.2023 8:35 | Ze sítí

Že zrovna slova o uspořádání mírového summitu v Praze, na kterém by se sešli zástupci světových velmocí a jednali by o ukončení ukrajinské krize, vzbudí takovou vlnu nesouhlasu, s tím asi ani Andrej Babiš nepočítal. Už ve studiu ho kvůli tomu nazval Petr Pavel sólistou, na sociálních sítích to schytal ještě více. Byl osočen z touhy dostat Putina do Prahy, nazván šaškem a summit byl přirovnán i k Mnichovu 1938.

Mírový summit? Babiš? Ale to by znamenalo... Kavárna prská
Foto: Repro Twitter @AndrejBabis
Popisek: Andrej Babiš (ANO) na setkání s Emmanuelem Macronem

„Pokud se stanu prezidentem, uspořádám mírový summit na Pražském hradě. Českou republiku bych nikdy nepodceňoval,“ uvedl Andrej Babiš v závěru včerejší debaty na Nově a naznačil jak svoje odhodlání řešit ukrajinský konflikt mírovou cestou, tak to, že Česká republika není nevýznamnou zemí a mohla by sehrát klíčovou a pozitivní roli při řešení válečného konfliktu.

Všechno totiž ukazuje na to, že válka na Ukrajině bude bez mírových jednání trvat nesmírně dlouho, a pokud se bude čekat, až jedna strana zvítězí, bude to nejen dlouhé, ale také bolestné čekání, protože bude stát další lidské, i materiální ztráty a zanechá za sebou zcela zničenou Ukrajinu. Nemluvě o dopadu dlouhé války na ekonomiku Česka, Evropské unie i celého světa.

Nicméně Babišova iniciativa se, alespoň na českých sociálních sítích, nesetkala s pochopením a mnozí nešli daleko ani pro ostřejší slovo.

„Babiš si myslí, že by ho někdo nechal pořádat mírový summit. No takhle blbý není ani Macron,“ urazil bývalého premiéra, ale také francouzského prezidenta pirátský zastupitel Tomáš Válek, který svůj recept na vyřešení války uvedl přímo v hlavičce svého twitterového účtu:„Pivo je hlavní příčina míru,“ píše tam.

Bývalý šéfredaktor Lidových novin a editor zpravodajství a publicistiky v Televizi Seznam Vojtěch Gibiš zase přirovnal případný pražský mírový summit, o kterém Andrej Babiš hovořil, k summitu mnichovskému, na kterém se v roce 1938 světové mocnosti dohodly mimo jiné o postoupení Sudet nacistickému Německu.

„V Mnichově 1938 taky pořádali jeden takový mírový summit...“ napsal si na twitter.

„Babišův mírový summit na Pražském hradě, ten bude týden po otevření haly pro Sáblíkovou,“ zeptal se zase na svém twitteru profesionální sázkař a komentátor Hospodářských novin Michal Sirový. Narážel přitom zřejmě na rychlobruslařský ovál, který pro Martinu Sáblíkovou slíbil postavit bývalý prezident Václav Klaus.

Aktivista  Tomasz Peszynski vidí za Babišovou snahou o mírové řešení ukrajinské krize touhu dostat do Prahy ruského prezidenta Putina, před čímž varuje. Jak chce dosáhnout míru mezi znesvářenými stranami bez účasti prezidenta jedné z nich na mírových jednáních, to neuvádí.

„Babišem vyfantazírovaný ‚mírový‘ summit v Praze znamená přece Putin v Praze. To už tady bylo. Pamatujete? Chcete Putina v Praze?“

Stejnou obavu projevil na svém twitteru i spolupracovník České televize Andreas Papadopulos.

„Mi z toho vyplývá, že by Andrej Babiš do Prahy pozval Vladimira Putina,“ napsal varšavský zpravodaj ČT24.

 

Redaktor serveru Hlídací pes Robert Malecký neváhal bývalého premiéra České republiky nazvat pro jeho iniciativu šaškem a deklaroval také svoje výhrady k Babišovým vyjednávacím schopnostem.

„Jestli začne ten šašek vyjednávat jakejkoli mír, tak do února válčí Čína s Íránem,“ napsal na svůj facebook Malecký.

Bývalý brněnský politik, hudebník a občanský aktivista si na svůj facebook v souvislosti s Babišovým sdělením ohledně mírového summitu vypůjčil fotografii ze včerejší debaty a slova generála Pavla, který právě díky této Babišově iniciativě označil bývalého premiéra za sólistu.

„Mírový summit bychom mohli svolat u nás na Pražském hradě. Někdo musí být aktivní a zorganizovat to a já se k tomu hlásím,“ sdílel Babišova slova a doplnil je svým komentářem.

„Ať žije mír a pro příštích 14 dní pánbů s námi. Bude to strašně strašný, ale musíme to vyhrát.“

Dodejme, že není úplně jasné, proč nazval Petr Pavel svého soupeře v prezidentské volbě sólistou právě kvůli jeho vyjádření ohledně svolání mírového summitu. Babiš totiž hovořil v této souvislosti o jednání a spolupráci s mnoha evropskými lídry, či prezidenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kavárna prská, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVitek106 , 13.01.2023 14:04:32
Jakmile pražská kafilerka prská, tak to znamená jen to, že ten po kom prská, tak má pravdu a také to jasně ukazuje na ty, kteří konec války nechtějí a nepřejí si ho. Jinak by totiž tito váleční štváči s Babišem souhlasili a dělali by všechno proto, aby se ten summit co nejdřív uskutečnil a ne, že jako doposud si radostí mnou ruce nad tím, jak "krásně" válka funguje, protože na ní se přece dají tak "krásně" vydělávat miliardy !!!!! Tomu se totiž říká demokracie na česko-americký způsob !!!!!!!!!!!!!

|  8 |  0

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…