Místo hřbitovů hlídají strážníci obchodní centra. Suplují tu ochranku

12.05.2012 21:20

Policisté čím dál častěji chodí hlídat do obchodních center. Že jde spíše o soukromé objekty, jejich vedení odmítá. Strážníci zde pomáhají ochrance a v některých případech ji spíše suplují. Obchodníci za to nic neplatí.

Místo hřbitovů hlídají strážníci obchodní centra. Suplují tu ochranku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policista - ilustrační foto

Je známé, že se na pražských Olšanských hřbitovech často ztrácejí kabelky důchodkyň nebo i měděné ozdoby hrobů či okapy na budovách. Policisté, kteří zde hlídají, přitom musejí chodit hlídat do nedalekého obchodního centra na Flóře.

"Trávím tady tak dvě hodiny denně, poté musím do Paláce Flóra. Připadá mi to nelogické. Když jsem se ptal na důvod, nikdo mi nic neřekl. V obchoďáku jen suplujeme práci tamní ochranky, zatímco na hřbitově jsme fakt potřeba," uvedl pro server Týden.cz jeden ze strážníků.

Policisté tedy hlídkují v soukromých objektech, které by si měly zajistit svoji ochranku. "Možná to vypadá divně, že hlídkujeme v nákupních centrech, ale má to svůj důvod. Jednou z našich priorit je ochrana majektu občanů a právě v obchodních domech jsou takové krádeže velmi časté. Desítky stížností lidí, kteří tam byli okradeni, jsou pro mě stejně závažné jako telefonáty lidí, kteří byli okradeni na hřbitově," hájí se náměstek šéfa pražské městské policie Ludvík Klema.

Nechápe obchodní centra jako běžné soukromé objekty. „Naši strážníci se pohybují na veřejně přístupných místech těch obchoďáků. Ochranku nesuplují, ale spíše ji pomáhají. Ta totiž nemá prakticky žádná práva. Nemůže zloděje ani zadržet," míní Klema.

"Managementu těch center se to tedy líbí, protože jim to pokrývá to, co by si měli dělat z logiky věci sami,“ dodal. Je to logické – obchodníci díky tomu mají místo ochranky strážníky, a navíc zadarmo.

Odborníci jsou také smířliví. "Brojím proti tomu, aby strážníci hlídali soukromé objekty, ale v obchodním centru bych jim to i odpustil. Nehlídají tu primárně majetek vlastníka té budovy, ale dohlížejí na bezpečí nakupujících," tvrdí advokát Jan Černý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…