Místopředseda STAN Lacina: Máme stovky a stovky osobností, to je naše výhoda. Udělali jsme tlustou čáru, teď nastavíme agendu

25.07.2022 21:38 | On-line

Hnutí Starostové a nezávislí má nové vedení. Jeho předsedou zůstává nadále Vít Rakušan. O tom, jak se STAN plánuje očistit od kauzy Dozimetr, jaké budou jeho první kroky ke změně, hovořil Jan Lacina, místopředseda hnutí. Věří, že komunální volby pomohou hnutí STAN zvednout značku opět nahoru, a vyzdvihl i schopnosti řadového místopředsedy Jana Farského, kterému by přiřadil práci na změně ideové podstaty. Odchod Petra Gazdíka z nejužšího vedení hnutí označil za skutečný signál nové politické kultury.

Místopředseda STAN Lacina: Máme stovky a stovky osobností, to je naše výhoda. Udělali jsme tlustou čáru, teď nastavíme agendu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Lacina

„Zítra se poprvé sejde nově zvolené předsednictvo a budeme si rozdělovat role. Od zítřka budu vědět, o co se budu starat. Nová etapa je odstartována, ale langsam. Já bych se rád věnoval médiím, mediálním strategiím, ale také volbám a volebním strategiím. Musíme nejdříve vedení strany profesionalizovat, přesně si rozdělit role,“ uvedl Lacina na úvodní otázku, jaký bude první krok hnutí, který pro voliče bude symbolizovat změnu v hnutí STAN.

Nové vedení má za cíl očistu STAN, Lacina konkrétně uvedl, že „není potřeba se hroutit nebo páchat rituální sebevraždu“. Upřesnil, že tím nechtěl říci, že by se hnutí nepokusilo oslovit voliče do podzimních voleb. „Bylo to myšleno tak, že pokud vyjde nějaký průzkum a nebude úplně dobrý, tak bych se tomu příliš nedivil. Je právě potřeba počkat na komunální volby v září. V říjnu vyjdou první průzkumy, které budou odrážet jejich výsledky,“ očekává, že v listopadu se ukáže, jak moc události posledních týdnů hnutí STAN zasáhly.

Do komunálních voleb podle jeho slov půjde STAN naplno: „My máme tu výhodu, že máme stovky a stovky komunálních osobností, které jsou schopny právě díky komunálním volbám tu značku začít vytahovat zase zpátky nahoru,“ věří poslanec hnutí STAN.

Očistit STAN podle něj pomůže změna stanov. „V zásadě si myslím, že kromě posílení dozorčí rady budeme delším procesem mířit k dalším, razantnějším změnám. Skutečně budeme muset přivést nějaké kontrolní mechanismy, které dnes znají korporátní firmy, aby si prověřily, jaké lidi pouštějí do vedení,“ sdělil, že STAN chce mít podobný typ mechanismu, jenž prověří klíčové lidi, tak aby riziko podobných problémů minimalizoval.

„Musím vám ale zcela vážně říct, že riziko, že se v politice objeví někdo, kdo nemá čestné úmysly, je stejné ve všech profesích, ve všech politických stranách. Teď jsme zrovna my na paškále a doufáme, že tu zatáčku co nejrychleji vybereme a půjdeme zase dál. Nelze vyloučit nikdy takové riziko. Musí ale přijít reakce, která je velmi rychlá a velmi razantní, to jsme vždy dodrželi,“ doplnil Lacina, že přísun takových lidí není možné podchytit stoprocentně.

Dotazován byl na budoucnost Petra Gazdíka, který v nejužším vedení hnutí STAN skončil, ale zůstává poslancem: „Petr Gazdík nebyl ani vyšetřován, ani obviněn, byl okrajovou postavou celé situace a odstoupil, aniž k tomu existoval skutečně vážný, ostrý důvod. Myslím si, že jeho odchod je skutečně signálem nové politické kultury. Musím připomenout, že jsme tady minulé čtyři roky prožili s trestně stíhaným premiérem,“ uvedl Lacina.

Na srovnání s hnutím ANO moderátorka Barbora Kroužková reagovala slovy: „A proč to říkáte? To je, jako když dítě říká, že ten vedle provedl také to a to,“ uhodila na poslance Lacinu, ten znovu vyzdvihl u Gazdíka rychlé vyvození politické odpovědnosti, ač nebyl vyšetřován ani obviněn.

Hlavní příčinu, proč se hnutí STAN do této situace dostalo, je podle mnohých některých názorů právě ideový rozptyl. Lacina věří, že se změnou ideové podstaty by mohl pomoct řádový místopředseda hnutí Jan Farský, až se vrátí ze svého stipendia z Ameriky: „Tohle bude přesně pozice pro pana Farského, on by měl být politickým liberem, které bude naším hlavním nastavovatelem agendy, to by mi přišlo logické. Myslím, že skvěle zapadá do skládačky, kterou jsme na sněmu vytvořili. Tým bude velmi pracovitý, kompaktní a bude si dobře rozumět,“ je přesvědčen Lacina.

„Sněm měl udělat tlustou čáru, oddělit nás od předešlé kapitoly. Teď bychom rádi začali nastavovat agendu, ukazovat, o která témata nám běží, a nastavovat pozitivní práci, kterou vykonávají naši ministři. Na prvním místě není euro, ale je to jedno z témat, které je pro nás autentické,“ dodal místopředseda hnutí Jan Lacina.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…