Mladá režisérka, která rozpoutala ve Varech revoltu proti hlavnímu sponzorovi, spustila u Emmy Smetana

02.07.2019 17:42

Režisérka Tereza Nvotová nevyloučila, že je na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech naposledy. Vadí jí totiž to, že nevěděla o podpoře festivalu Českou zbrojovkou. Rozhovořila se o tom s moderátorkou Emmou Smetana v pořadu DVTV.cz.

Mladá režisérka, která rozpoutala ve Varech revoltu proti hlavnímu sponzorovi, spustila u Emmy Smetana
Foto: Václav Fiala
Popisek: Karlovy Vary po skončení filmového festivalu

Společně s herečkou Aňou Geislerovou nebo režisérem Janem Hřebejkem pak podepsala kritickou výzvu proti sponzoringu festivalu zbrojaři. „Začalo to tím, že jsem byla do Varů pozvaná jako člen poroty a toto pozvání jsem přijala, byla jsem ráda. Festivalu si vážím. Ale až v pátek, když festival začal, jsem si všimla nevkusné a neetické reklamy ‚We love shooting‘,“ uvedla. 

  • Původní text ZDE

„Potom jsem se do toho ponořila trochu hlouběji, kdy jsem si začala číst tiskové zprávy Amnesty International a jiných neziskových organizací, které se věnují monitoringu vývozu českých zbraní. A došlo mi, že nemohu jít jen tak do poroty v Karlových Varech, neboť s tím mám problém,“ podotkla. A zjistila, že problém nemá sama, její iniciativu podepsala další čtyřicítka lidí. 

Anketa

Hájí premiér Babiš dobře zájmy České republiky v EU?

91%
9%
hlasovalo: 17626 lidí
Místa v porotě se však zatím nevzdala. „Rozhodli jsme se apelovat na festival, aby se tohoto sponzora pro příští rok vzdal,“ uvedla Nvotová, jež se rozhodla nevyužít nyní festivalové peníze z těchto zdrojů. „Náš apel festival zřejmě nevyslyší. Jsem touto reakcí vcelku zklamaná,“ podotkla.

Nvotová pak odmítla, že by chtěla něco festivalu diktovat. „Festival je však o filmech a filmařích. Proto máme potřebu se k tomu vyjadřovat. A pokud se čtyřicítka umělců shodne, že nechceme, aby oslavu filmů sponzorovala firma, která vyvážela zbraně do nedemokratických zemí. Bylo by zodpovědné, aby se nad tím festival zamyslel,“ dodala. Festival by podle jejího názoru přežil i bez České zbrojovky, ona sama by se vzdala veškerých okázalostí spojených s festivalem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…