Mládek trvá na tom, aby ropné laguny likvidovala firma jeho ministerstva

09.01.2015 19:51

Při komplexním řešení nemá ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) námitky proti tomu, aby zadavatelem veřejných zakázek na likvidaci ropných lagun po bývalé chemičce Ostramo v Ostravě bylo místo státního podniku Diamo ministerstvo financí. Diamo patří pod jeho ministerstvo. Návrh předložený ministerstvem financí na vládu tento týden ale podle Mládka vytrhává jen některé dílčí části. Ministr to řekl novinářům při dnešní návštěvě závodu Diamo ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku.

Mládek trvá na tom, aby ropné laguny likvidovala firma jeho ministerstva
Foto: MPO
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

„Na rozdíl od ministerstva financí tam vidíme celou řadu problémů. Například si myslíme, že se nesmí přerušit čištění vod. A situace je složitá, protože Čistá Ostrava vlastní čistící zařízení. Pokud bychom zrušili smlouvu, tak nebude mít Diamo na čem čistit odpadní vody,“ nastínil Mládek.

Zbytky z rafinérské výroby se pod ostravskou chemičkou ukládaly během celého 20. století

Ropné laguny po bývalé chemičce Ostramo jsou jednou z největších ekologických zátěží v zemi. Vytěženo bylo už zhruba 200 000 tun kalů, ale ukázalo se, že v lagunách je dalších zhruba 90 000 tun odpadů, se kterými se původně nepočítalo. Sanaci lagun provádělo pro Diamo sdružení Čistá Ostrava vedené firmou Geosan, které za to od státu dostalo asi 2,5 miliardy korun. Cena vytěžení zbylých kalů se odhaduje na další zhruba miliardu korun.

„Chceme, aby byl dokončen společný materiál, na kterém pracují pracovní skupiny ministerstva průmyslu a financí, abychom jim to předali komplexně,“ řekl Mládek. Takový materiál má být podle něj hotový do konce března. Návrhem ministerstva financí na změnu zadavatele zakázek u lagun by se podle něj měla vláda zabývat znovu za 14 dnů. „Povedeme o tom další debatu,“ konstatoval Mládek.

Zbytky z rafinérské výroby se pod ostravskou chemičkou ukládaly během celého 20. století. Čištění lagun v minulosti provázely neustálé problémy, například s likvidací paliva vyrobeného z vytěžených kalů či porušováním integrovaného povolení. Ukázalo se rovněž, že laguny byly zdrojem nebezpečného benzenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…