Mladí nadržení uprchlíci... Když prchali po roce 1948 z ČSR, bylo to prý ještě horší. V Lidových novinách vytáhli statistiku

13.01.2016 9:29

O Lavičkově seznamu v souvislosti s uprchlickou krizí píše v dnešních Lidových novinách jejich redaktor Petr Zídek.

Mladí nadržení uprchlíci... Když prchali po roce 1948 z ČSR, bylo to prý ještě horší. V Lidových novinách vytáhli statistiku
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Jde o seznam jednoho z uprchlíků Václava Lavičky, který sepsal evidenci osob, jež prošly záchytným táborem v Goetheschule u Řezna od 5. března do 8. prosince 1948. Jde o Čechy a Slováky, kteří prchali ze země po převratu v únoru 1948. 

„Lavičkův seznam, obsahující záznamy o 9277 uprchlících, objevil a v roce 2003 a 2004 vydal a analyzoval historik Bořivoj Čelovský. Ten uvedl, že seznam z roku 1948 podává věrný obraz uprchlíků, kteří v roce 1948 ČSR opustili. Celkem mělo zemi v dané době opustit na 25 tisíc uprchlíků, Lavičkův seznam podchycuje zhruba dvě pětiny z nich. 

„Není důvod se domnívat, že zbylé tři pětiny se nějak výrazně odlišovaly, jiná byla pouze skladba ‚prominentů‘ a jejich rodin, ale těch bylo dle odhadů jen zhruba 300,“ píše Zídek. 

Z Lavičkova seznamu podle něj vyplývá, že 81,5 procenta uprchlíků z Československa po únoru 1948 byli muži. Průměrný věk uprchlíků byl 23,7 roku. 67,1 procenta uprchlíků byli svobodní. A 69,6 procenta mužských uprchlíků byli mladíci ve věku 15–29 let. 

Podle něj je také podíl mužů v dnešní uprchlické vlně z Blízkého východu nižší, než byl v uprchlické vlně z komunistického Československa po roce 1948. 

„Dominance mladých mužů v současné uprchlické vlně nemůže překvapit, tím méně šokovat nikoho, kdo má o migračních procesech alespoň elementární povědomí. Vždy a za všech okolností migrují v první řadě mladí muži, je to téměř antropologická konstanta. Protože mladí muži mají nejvíce energie překonat překážky a začít jinde nový život. Také morální panika, která z toho v zemích, kam přistěhovalci směřují, vzniká, není žádnou novinkou: stačí se podívat do amerických či britských novin přelomu 19. a 20. století. Jen tehdy místo muslimů budili hrůzu katolíci z Itálie, Irska a východní Evropy,“ uzavírá Zídek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…