Mlčte, nebo uvidíte. Drábek hrozí potížistům z úřadů práce vyhazovem

05.03.2012 9:39

Špatně připravený software na výplatu dávek způsobil dlouhé fronty na úřadech práce a zpoždění výplat sociálních dávek. Úředníci musejí pracovat přes čas i o víkendech, aby vykompenzovali nedostatky nového systému, který prosadil ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Ministerstvo ale své úředníky zavázalo mlčením, aby si nestěžovali v médiích. Informuje o tom server Týden.cz.

Mlčte, nebo uvidíte. Drábek hrozí potížistům z úřadů práce vyhazovem
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Úřad práce pro Prahu 1 a Prahu 2

V dokumentu je uvedeno, že zaměstnanci mají povinnost zachovat mlčenlivost o všech skutečnostech, o kterých se dozvěděli v souvislosti s plněním pracovních úkolů a které v souladu s oprávněnými zájmy ministerstva nelze sdělovat jiným osobám. Zaměstnanci úřadů práce dostali dokument v únoru, uvádí server Týden.cz.

Informace z úřadů práce se nesmí vynášet ven pod pokutou 100 tisíc korun

"Informace smí uživatel využívat výhradně k plnění pracovních úkolů. Jakékoli jiné využití těchto informací, například jejich neoprávněné kopírování nebo poskytování mimo ministerstvo, v libovolné formě, se považuje za vážné, případně hrubé porušení pracovní kázně," varuje úředníky psaní z ministerstva.

Za porušení mlčenlivosti pak úředníkům hrozí pokuta až 100 tisíc korun, za porušení povinnosti pro zpracování citlivých údajů hrozí až pět milionů korun. Za zvlášť hrubé porušení povinností může být úředník vyhozen na hodinu. V dokumentu se také hrozí vězením. Za neoprávněné nakládání s osobními údaji se může pracovník úřadu práce dostat až na osm let za mříže.

"Je to snaha nás zastrašit, abychom nemluvili do médií a nedělali ministerstvu problémy. Připomíná to nechvalně známá padesátá léta minulého století," nelíbí se jednomu úředníkovi ze severních Čech. Rozčiluje ho také ustanovení, že je nutné užívat šifrování při zasílání osobních údajů e-mailem. „Vždyť žádný šifrovací program nemáme. Copak jsme nějaká rozvědka?“ ptá se na serveru Týden.cz. Dokument byl ovšem nucen podepsat.

Dokument nepodepsaly a musely odejít

Jinde ale dokument odmítly podepsat tři úřednice. A musejí proto z úřadu ve Štětí odejít. „Dříve jsme tady fungovali jako pomoc uchazečům o práci. Jenže teď už to není o službě veřejnosti, a proto tady už nechci být," prozradila serveru Týden.cz ředitelka tamního pracoviště Vendula Šachová.

Ministerstvo odmítá tvrzení, že se snaží umlčet nespokojené úředníky. Dokument je údajně preventivní opatření upozorňující na citlivost dat.

Ministerstvo chtělo upozornit nové zaměstnance na povinnosti. Lžou, tvrdí odbory

"Rozeslali jsme to v souvislosti s přechodem zhruba 1 650 nových úředníků z obcí na úřady práce. Ani to není nová věc, jsou to příkazy ministra z let 2005 a 2007, plus byla připojena některá ustanovení obecně závazné právní úpravy v oblasti používání informačních systémů," vysvětlila rozeslání materiálu mluvčí resortu Viktorie Plívová.

Šéf odborů státních orgánů a organizací Jan Rovenský ale s argumentem ministerstva nesouhlasí. Tvrdí, že pokud chtělo ministerstvo informovat nové zaměstnance o povinnostech, poslalo by materiál nejpozději k 2. lednu 2012, kdy do práce nastupují „nováčci“.

Rovenský také připomíná nedávný pokyn z Drábkova rezortu, který úředníkům zakázal komunikaci s médii.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …