Mlčte, vy antisemité. Izrael sejmul světovou neziskovku

19.12.2023 8:04

Nezisková organizace Human Rights Watch obvinila Izrael, že používá hladovění civilistů jako způsob vedení války v okupovaném Pásmu Gazy. … „Světoví vůdci by měli mluvit proti tomuto ohavnému válečnému zločinu.“ Americký ministr obrany Lloyd Austin při návštěvě Izraele nabádal své židovské přátele, aby více dbali na ochranu palestinských civilistů. Ale zároveň také ujistil Izraelce, že americká podpora je neotřesitelná a Izrael nikdy nebude stát sám. A Izraelci odpověděli přímo kritizující neziskové organizaci. Takto…

Mlčte, vy antisemité. Izrael sejmul světovou neziskovku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Haifa shora

Americký ministr obrany Lloyod Austin dorazil na jednání do Izraele a podle agentury Reuters politiky židovského státu znovu důrazně vyzval, aby brali větší ohled na životy palestinských civilistů. Jeho cesta se uskutečnila uprostřed rostoucího znepokojení zahraničních vlád a mezinárodních organizací nad počtem obětí mezi civilisty v Gaze v důsledku izraelského bombardování a také rostoucího hladu a bídy v enklávě.

S ministrem obrany Izraele Yoavem Gallantem prý Austin diskutoval o tom, jak snížit poškození civilistů uvězněných na bojišti. Mluvili také o přechodu od velkého boje ke konfliktu s nižší intenzitou.

„V každé kampani nastávají různé fáze,“ řekl Austin na tiskové konferenci v Tel Avivu. „Budeme také nadále naléhat na ochranu civilistů během konfliktu a na zvýšení toku humanitární pomoci do Gazy,“ řekl Austin.

Zároveň však ujistil Izrael, že jeho podpora ze strany USA zůstává „neotřesitelná“. „Americká podpora bezpečnosti Izraele je neotřesitelná. Izrael není sám.“ Během návštěvy také řekl, že Hamás je „fanatickou teroristickou skupinou“, která by již nikdy neměla být schopna útočit na Izrael z Gazy.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

Austin také ujistil Izraelce, že nehodlá diktovat nějaké časové osy, kdy by mělo dojít k deeskalaci konfliktu, či chcete-li k přechodu do mírnější fáze bojové operace. Na tuto část prohlášení amerického ministra obrany upozornil server Times of Israel.

Oznámil též, že na mezinárodní úrovni hodlá řešit problém s povstalci v Jemenu. Húsii, kteří ostřelují lodě v Rudém moři a fakticky tak ohrožují nemalou část proudícího světového obchodu. Austin navíc zdůraznil, že musí být ukončena íránská podpora těchto povstalců.

Vyzval také Hizballáh v Libanonu, „aby se ujistil, že se nebudou dít věci, které by vyvolaly širší konflikt“.

Na otázku ohledně civilních obětí izraelské vojenské operace Austin řekl, že Gaza je složitý bojový prostor s hustou populací a „proto je velmi, velmi obtížné vést jakoukoli vojenskou operaci“. Také poznamenal, že Hamás běžně používá civilisty jako štíty a bojuje „blízko nemocnic, mešit, kostelů, co si jen vzpomenete. To přidává konfliktu na složitosti“.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že během bojů teroristů z Hamásu s izraelskou armádou zemřelo téměř 19 500 civilistů a dalších takřka 52 300 lidí bylo zraněno.

Izraelci takto tvrdě odpověděli na teroristický útok ozbrojenců Hamásu ze 7. října tohoto roku, kdy teroristé pobili na 1200 lidí a asi 240 dalších unesli. Na 105 bylo vyměněno během zatím jediného prosincového příměří. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svým spoluobčanům opakovaně slíbil, že armádě Hamásu vyláme zuby, aby už nikdy nemohl ublížit Izraeli. Přislíbil také, že budou osvobozeni zbývající rukojmí. Pokud jde o civilisty, Izraelci tvrdí, že na ně v žádném případě cíleně neútočí, jenže palestinští teroristé se mezi civilisty rádi skrývají.

Podle Austina by však měli Izraelci myslet na to, že časem dospějí s Palestinci ke dvoustátnímu řešení. Austin dal najevo, že zastánci takového řešení sporů mezi Izraelci a Palestinci musí mít před sebou alespoň horizont naděje.

Nezisková organizace Human Right Watch obvinila Izrael, že používá hladovění civilistů jako způsob vedení války v okupovaném Pásmu Gazy. … „Světoví vůdci by měli mluvit proti tomuto ohavnému válečnému zločinu.“ Spojené státy se podle Austina staví proti okupaci Gazy Izraelem i proti vysídlování Palestinců z tohoto území, ale taktéž proti tomu, aby enkláva sloužila jako míso příprav k útokům na Izrael.

Izrael odpověděl tím, že označil HRW za „antisemitskou a antiizraelskou“ skupinu bez morálního práva kritizovat po její „tiché“ reakci na řádění Hamásu 7. října. Mluvčí vlády Tal Heinrich také uvedl, že množství potravin a vody vpuštěné do Gazy není nijak omezeno.

Palestinská strana však tvrdí, že izraelský tankový granát zasáhl porodnici v nemocnici Nasser v Chán Júnis a zabil 13letou dívku, která při předchozím zásahu přišla o nohu, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Gaze.

Na izraelské straně ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) zveřejnila jména čtyř dalších vojáků zabitých v bojích v Gaze. Od zahájení pozemní invaze na konci října v pásmu padlo 126 příslušníků ozbrojených sil Státu Izrael.

Agentura Reuters upozornila, že nemohla nezávisle ověřit prohlášení ani jedné z obou válčících stran.

Otec čtyř dětí Raed (45), který svou rodinu dvakrát přestěhoval, řekl, že obyvatelé Gazy byli vyčerpaní už jen ze snahy zůstat naživu.

„Peníze ztratily svou hodnotu, většina věcí není k dispozici. Když jsme přežili noc bombardování, vstali jsme z postelí, abychom procházeli ulicemi a hledali jídlo, byli jsme unavení,“ řekl v oblasti pohraničního města Rafah. O pár kilometrů dál už začíná Egypt. „Chceme mír, příměří, příměří, ať už to nazývají jakkoli, ale prosím zastavte válku.“

Smrt úřadovala také na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, kde byli čtyři Palestinci zabiti při náletu izraelské armády na uprchlický tábor Faraa, uvedlo v pondělí palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Ozbrojené křídlo Hamásu podle agentury Reuters zveřejnilo video zprávu, na které jsou tři postarší izraelští rukojmí prosící o jejich propuštění. Jeden muž, který se identifikoval jako 79letý Haiem Bery, řekl hebrejsky, že mají chronické nemoci a žijí ve velmi drsných podmínkách.

„Jsme generace, která postavila základy pro vytvoření Izraele. My jsme ti, kdo zahájili armádu IDF. Nechápeme, proč jsme tu byli opuštěni. Musíte nás odsud propustit. Nezáleží na ceně. Nechceme být oběťmi jako přímý důsledek vojenských náletů IDF,“ řekl.

Video uveřejnil server katarské televize Al-Džazíra, která se v podávání informací z války mezi izraelskou armádou a teroristy z palestinského hnutí Hamás staví na stranu Hamásu. Někteří současní či bývalí vysocí představitelé Hamásu žijí dnes v Kataru.

Katarská televize taktéž uvedla, že Izraelci zaútočili v oblasti uprchlického tábora Džabalía a tomuto útoku padlo za oběť na 90 lidí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Američané jsou velmi citliví na problém ochrany životu civilistů....., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNeziskový živnostník , 19.12.2023 9:52:26
což prokázali už v případech Hirošimy a Nagasaki.....

|  5 |  1

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …