Moc patří lidu, vzkázal polský prezident do nového roku

01.01.2016 12:29

Polský prezident Andrzej Duda, který vzešel z nynější vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), v novoročním projevu nepřímo obhajoval počínání nových konzervativních vládců země, snažících se ovládnout všechny klíčové pozice, média i justici. Současně apeloval na národní jednotu.

Moc patří lidu, vzkázal polský prezident do nového roku
Foto: Andrzejduda.pl
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda

"Nejvyšší moc v našem státu patří lidu," zdůraznil Duda v narážce na výsledky říjnových parlamentních voleb, které přinesly Polsku první vládu jedné strany od pádu komunismu. "Proto si myslím, že právo by mělo vycházet z občanů a mělo by být především pro občany," dodal.

Současně apeloval na národní jednotu, a to i vzhledem k nadcházejícím oslavám 1050 let od přijetí křesťanství. Poláky charakterizoval jako "národ milující svobodu, bojovný, hrdý a současně tolerantní vůči jiným národům a vyznáním".

"Všichni toužíme, aby Polsko bylo zemí míru a blahobytu, státem silným a bezpečným. Máme společné cíle a touhy, i když různé názory. Žijeme ale v demokracii a svoboda názorů je jednou z jejích mnoha předností. Můžeme se odlišovat názory, ale musíme spolu hovořit, naslouchat si a vzájemně si vážit," zdůraznil.

Prezident ujistil, že bude bránit polské zájmy a dobrou pověst země, jejíž vláda čelí za své počínání stále silnější kritice i ze zahraničí.

Ve čtvrtek, kdy Duda v televizi přednesl svůj projev, horní komora polského parlamentu schválila novelu zákona, umožňující kabinetu dosadit své lidi do vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu. Po osmi letech panování liberálních vlád označují stoupenci nynější vládní strany tato média za protivládní či dokonce za "protipolská".

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…