Mocní v Praze: Tajemné setkání bez programu. Pavel i Fiala promluví

06.11.2023 10:14 | Monitoring

Akce, o které se příliš nemluví, ale zúčastní se jí jak prezident, tak premiér. V Praze se po dvaceti letech setká Trilaterální komise, tedy neziskovka založená před padesáti lety bankéřem pro účely zvýšení spolupráce mezi Evropou, Amerikou a Japonskem. Řečnit se bude v Obecním domě a hodovat na Pražském hradu. A objeví se spousta známých jmen, jak upozornila novinářka Jana Bobošíková.

Mocní v Praze: Tajemné setkání bez programu. Pavel i Fiala promluví
Foto: Hana Brožková
Popisek: Zapálení svíček na nádvoří Pražského hradu za oběti koronaviru

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
Bobošíková upozornila, že tento týden bude zasedat Trilaterální komise. Ta byla založena v roce 1973 bankéřem Davidem Rockefellerem. „Jejím cílem je shromáždit ekonomnické, sociální a intelektuální vůdce celého světa, aby diskutovali o celosvětových problémech,“ popsala cíle neziskové organizace. Doplnila, že členové komise jsou soukromé osoby bez politické a ekonomické moci. „Komise ale předkládá vládám politické návrhy a řešení celosvětových problémů. Neboli: Elitami vyvolené soukromé osoby radí politikům zvoleným občany ve volbách, jak mají dělat svou práci,“ přeložila záměry komise.

Trilaterální komise dlouho v ČR nebyla. Naposledy v roce 2002, kdy k ní promluvil Václav Havel, který prohlásil Prahu za křižovatku různých hnutí, „pohybů“ a idejí. K této roli se prý Praha po 13 letech od pádu komunismu vracela. „Koná se tu velké množství různých setkání, setkání nejrůznějšího druhu a jako by se Praha stávala opět důležitou evropskou křižovatkou,“ řekl tehdy dle přepisu Havel a dodal, že doufá, že tehdejší setkání tuto tradici obohatí. Bobošíková kousavě dodala, že se teprve čeká, co na setkání řekne prezident Pavel, zda bude mluvit spatra nebo ze čtecího zařízení a hlavně, kdo mu bude psát projev. Kromě Havla byl na jednání i Václav Klaus, který pak kritizoval tehdejšího premiéra Vladimíra Špidlu, že se nezúčastnil.

Trilaterální komise má členy z celého světa. Sdružuje vysoce postavené politiky, podnikatele i zástupce médií a akademické sféry. Mají diskutovat o řešení těch nejtěžších světových problémů. Členem z Česka je dle Bobošíkové Ladislav Bartoníček, který v současnosti vede aktivity skupiny PPF.

Bobošíková pak zabrousila do historie a poukázala na to, že Trilaterální komise byla založena, protože Bilderbergská skupina podporovala dialog jen mezi Evropou a Amerikou, bez Japonska. Zakladatel David Rockefeller byl členem vojenské rozvědky a Bobošíková si rýpla, že to má společné se současným českým prezidentem.

A významnou roli sehrál při vzniku komise také politolog Zbigniew Brzezinski, který mimo jiné o Trilaterální komisi prohlásil, že by se měla zabývat tím, jak „naplnit svou morální povinnost vůči rozvojovému světu“.

Členem byl svého času i Alexandr Vondra, který v roce 2013 uvedl, že v komisi byl např. s Vladimírem Dlouhým nebo Karlem Schwarzenbergem. A jako „úplný nesmysl“ prohlásil tvrzení, že se v komisi „kují pikle“ nebo dělají zákulisní dohody. To ale dle Bobošíkové nesouhlasí se samotnými materiály komise, kde se píše, že se zaměřuje na ovlivňování vývoje zahraniční politiky a národních bezpečnostních strategií. A její evropští členové jsou prý odhodláni usilovat o evropské sjednocení.

V komisi je z Čechů kromě Bartoníčka ještě již zmíněný Vladimír Dlouhý a také Taťána Le Moigne, ředitelka české pobočky Googlu. Na setkání má pak vystoupit premiér Petr Fiala. Řešit se má mimo jiné i válka na Ukrajině, evropská energetická bezpečnost, zelená politika, digitální ekonomika budoucnosti nebo i závislost na Číně. Hostem má být i Jens Stoltenberg, dosluhující hlavní tajemník NATO a také estonská premiérka Kaja Kallasová a bývalá finská premiérka Sanna Marin. Akci organizuje společnost patřící pod PPF, která si pronajala jak Španělský sál na Pražském hradu, tak prostory v Obecním domě. Za Pražský hrad zaplatí 350 000 korun, suma za Obecní dům zveřejněna nebyla.

A Bobošíková soudí, že přítomní politici budou vzděláni v oblasti zahraniční politiky, národní bezpečnostní strategie a procesu evropského sjednocení. „Je otázka, jak rychle začne závěry nikým nevolených bývalých politiků, finančníků a intelektuálů promítat demokraticky zvolená vláda do politiky směrem k českým občanům,“ poznamenala Jana Bobošíková na závěr.

Zajímavé je, že když někdo hledá setkání Trilaterální komise v Praze, ve vyhledávání je program. Tedy byl. Dnes je místo něho jen prohlášení, že stránka je ztracená a že se nejedná o chybu, jen o nezáměrnou nehodu.

 

Každopádně, program (zřejmě verze z léta) se stále nachází v paměti Googlu. Celá akce začne v pátek 10. listopadu, uvede ji primátor Svoboda, Axel A. Weber, šéf evropské sekce Trilaterální komise a již zmíněný Bartoníček. Petr Fiala bude mít projev v sobotu ráno, Petr Pavel až večer.

Celý plánovaný program akce

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mocní v Praze: Tajemné setkání bez programu. Pavel i Fiala promluví, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAchtung , 06.11.2023 10:56:19
PePa řekne, co mu napíšou a Fiala bude žvanit, ale neřekne nic.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…