Model posledních dvaceti let se vyčerpal, soudí znalci. Z protestních hnutí se prý zrodí nové strany

03.04.2014 23:02

Současný politický systém prochází změnami a občanská společnost je čím dál mocnější, prohlásil politolog Jiří Pehe v Událostech, komentářích. Přesto podle něho politické strany potřebujeme.

Model posledních dvaceti let se vyčerpal, soudí znalci. Z protestních hnutí se prý zrodí nové strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„Já myslím, že se vyčerpal model, který se tu ujal po roce 1989, ale nemyslím si, že to nutně znamená soumrak politických stran. Spíš se systém přeskupuje a vznikají nové formy participace. Bez stran to nejde. Nakonec zde musí být nějaká struktura, která dokáže formulovat určité názory a prosazovat je. Na to občanská společnost nemá dost sil. Nicméně její vliv a moc roste,“ konstatoval Pehe.

Cesta správným směrem?

Politolog Ladislav Mrklas soudí, že politické strany a občanská společnost k sobě patří. „Politické strany dokonce mají z občanské společnosti vyrůstat. Oboje k demokracii patří. Rozhodování je ale nutně na politických stranách, protože jen ony mají legitimitu své voliče zastupovat,“ upozorňuje Mrklas.

Zmínil i módní fenomén stran „na jedno použití“, které si získávají popularitu. „Problém je v tom, že tyto nové subjekty jsou ještě méně čitelné než ty staré. Takže je velká otázka, jestli tohle je cesta správným směrem. Strany na jedno použití, strany podnikatelského typu se ale objevují i na Západě,“ dodal.

Podle Peheho i tyto netradiční strany a hnutí musejí postupně vybudovat klasickou strukturu, jinak nepřežijí. „Ony sice do politiky nevstupují jako strany, ale stejně se pak musejí institucionalizovat. Některé to přežijí, jiné ne. Musí existovat jistý vnitrostranický mechanismus, který umožňuje, aby se názory ve straně nejen formovaly, ale i legitimizovaly. Pokud má nejasnou strukturu, je amorfní, je nejasné, jak názory vznikají, tak je to velký problém,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…