Moje děti na pastvu posílat nebudete! U Jílkové se strhla krutá bitva o to, co budou jíst děti ve školách

23.02.2017 22:55

„Pokud chcete posílat děti na pastvu, tak prosím, ale rozhodně tam nebudete posílat moje děti!“ rozčílil se v pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna. Před kamerami České televize se řešila tzv. pamlsková vyhláška pro české školy. Došlo i na obvinění, že vyhláška podporuje potraviny dovážené ze zahraničí.

Moje děti na pastvu posílat nebudete! U Jílkové se strhla krutá bitva o to, co budou jíst děti ve školách
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Michaely Jílkové Máte slovo.

V pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové se tento čtvrtek řešila tzv. pamlsková vyhláška. Slovní bitvu nad ní svedli poslankyně ČSSD a místopředsedkyně výboru pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu Vlasta Bohdalová, místopředsedkyně a poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková, specialistka na výživu Margit Slimáková, ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna, babička vnučky a zastánkyně vyhlášky Blanka Torturro a zástupce provozovatele školního bufetu z Neratovic David Kratochvíl.

My tady podporujeme potraviny ze zahraničí!

Kratochvíl hned na úvod poznamenal, že děti buď přestaly chodit do bufetu úplně, nebo si sice začaly kupovat vařenou kukuřici, ale nosí si z domova vlastní sůl a tuto kukuřici si solí. Rodiče sice novou nabídku bufetu chutnali a s kvalitou potravin byli spokojeni, ale děti to viděly jinak.

Poslankyně Bohdalová se začala smát. „Já bych řekla, že ta pravda je někde uprostřed,“ konstatovala Bohdalová. Z běžného řetězce si přinesla seznam potravin, které pamlskové vyhlášce vyhovují. Našla jich až 180, které si mohou koupit bufety a prodávat je dětem. Mezi jinými doporučovala mléčnou rýži, ovšem v light verzi.

Kratochvíl však v průběhu vysílání vrátil úder. „Paní poslankyně sice má seznam k dispozici, ale už tam nezohledňuje ceny. Já nemůžu dát dítěti v bufetu stoprocentně zdravou tyčinku za 25 nebo 30 korun, protože to dítě si to nekoupí,“ prohlásil zástupce provozovatele bufetu. „My jsme se snažili dělat třeba i zvířátka z ovoce, aby to ty děti lákalo, ale ony to stejně nechtěly a my jsme to vyhazovali,“ pokračoval v kanonádě Kratochvíl.

Poslankyně Chalánková okamžitě kontrovala, že celá vyhláška je totálně nadbytečná, protože to, co lze prodávat ve školních bufetech, mohou regulovat sami ředitelé. Neměli bychom prý zapomínat ani na to, že touto cestou děti dovedeme třeba až k mentální anorexii, a to rozhodně není v zájmu našich dětí.

Neměli bychom zapomínat na to, že základní rozhodnutí o tom, jak by se děti měly stravovat, leží na bedrech rodičů.

Paní Torturro si postěžovala, že před pamlskovou vyhláškou se v bufetech prodávaly hlavně sladké a tučné věci – sladké koblihy a pizza rohlíky. „A když se moje dcera ptala, proč bufety nenabízejí něco lepšího, tak se dozvěděla: ‚Protože bychom to neprodali.‘ A já se ptám, čí je to zájem?“ ptala se dáma.

„Ta vyhláška je moc dobře, že vznikla, protože reguluje stav, který byl úplně špatný,“ hájila vyhlášku Slimáková. Posteskla si však nad tím, že vyhláška ještě není zcela dotažená, protože ji odpůrci brzdí.

V tu chvíli ovšem dostal slovo pekař v publiku a rozčiloval se nad tím, že limity stanovené vyhláškou splňují produkty dovážené ze zahraničí. „My podporujeme zahraniční výrobce potravin,“ rozčiloval se host. „A vy můžete vyrábět něco zdravějšího,“ vrátila úder okamžitě Slimáková. „A vy nemůžete vyrábět zdravější potraviny pro všechny lidi,“ pálila dál. Vyhláška podle jejího názoru vůbec není přísná.


ReproFoto: ČT

Děti se té vyhlášce smějí!

Ke slovu se dostal i pan Koberna, který pozvedal obočí nad tím, že jsme papežštější než papež. Světová zdravotnická organizace stanovuje určité limity na tuky, soli a cukry, ale naše vyhláška je ještě přísnější. Podle Koberny je to přehnané. „U těch dovozových je to jasné, protože se tam píše něco úplně jiného, než tam je,“ rozčiloval se potravinář.

Zdá se mu, že tady nastoupili k veslu aktivisté, kteří místo rodičů rozhodují o tom, co je zdravé a co je nezdravé.

Místopředseda Asociace ředitelů gymnázií Alfréd Dytrt si ještě přisadil. „Děti se této vyhlášce smějí! Smějí se tomu, protože je jednodušší přinést si jakékoli jídlo z domova, než si ho kupovat v bufetu.“ To ostatně uznala i poslankyně Chalánková s Bohdalovou.

Pan Kuberna se však nechystal skončit s kanonádou. „To je to pokrytectví. Já jsem pro, aby si každý krmil děti, čím chce. Pokud chcete posílat děti na pastvu, tak prosím, ale ne moje děti,“ udeřil před kamerami na paní Slimákovou a Bohdalovou Miroslav Koberna.

Student v publiku nastínil ještě jednu rovinu celého problému. V bufetech už se prodávají zdravější potraviny, ale tyto potraviny jsou mnohdy dvojnásobně až trojnásobně dražší, což se dětem nechce platit.

Někdy to chce méně myslet!

Poslankyně Bohdalová uznala, že vyhláška „není vytesána do kamene a nikde není řečeno, že ji nelze měnit“.

V tu chvíli si znovu vzal slovo pan Koberna a sdělil Bohdalové, že by možná občas měla méně myslet. „Vážená paní, občas je lepší nemyslet, než takhle myslet. K té vyhlášce byl fascikl připomínek a vy jste přijali tu nejextrémnější variantu,“ zlobil se potravinář.

Ke slovu se dostal také pan Tichý, syn osmiletého chlapce, který vyhlášku vítá. „Já to vítám jako pomocnou ruku těm rodičům,“ poznamenal pán. Jako rodič ví, že pro děti jsou koblihy, coca-coly a jiné potraviny velmi lákavé a je dobře, že jsou na školách omezeny.

Tereza Filipová z třebíčského gymnázia zastánce vyhlášky také podpořila. „Já bych tady připomněla, že hlad je nejlepší kuchař. Když si vzpomenu, že mně bylo dvanáct a měla bych hlad, tak bych šla do bufetu a viděla tam jen zdravé věci, tak bych si je koupila, kdybych měla hlad,“ prohlásila studentka.

Našli se však i studenti, kteří vyhlášku kritizovali. „Já bych se chtěl zeptat hostů ve studiu i diváků, jestli nikdy nejedli jogurt nebo přesnídávky? To přece není normální zakazovat přesnídávku,“ rozzlobil se jeden ze studentů v publiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…