Mozek mozků. Stuart J. Russell přináší pohled na umělou inteligenci

13.10.2021 16:45 | Bleskově

Špičkový vědec s doktorátem ze Stanfordu je na amerických univerzitách pojem. Důvodem je především jeho titul "Artificial Intelligence: A Modern Approach", který se coby povinná literaturu rozšířil po celém vysokoškolském světě. Nakladatelství Dokořán ve spolupráci s Argem přináší neméně zajímavou studii "Jako člověk: Umělá inteligence a problém jejího ovládání". Jde o další díl dnes už proslulé edice ZIP.

Mozek mozků. Stuart J. Russell přináší pohled na umělou inteligenci
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Stuart Russell (* 1962) je americký informatik, který se specializuje na umělou inteligenci

V katastrofických filmech bývá konflikt mezi lidmi a inteligentními stroji líčen jako nevyhnutelný, navíc s deprimujícím výsledkem. Stuart Russell, jeden z nejvýznamnějších badatelů na poli umělé inteligence (AI), v této přelomové knize tvrdí, že se takovému scénáři můžeme vyhnout - ale pouze pokud koncept AI od základu znovu promyslíme.

Anketa

Kdo bude nejhorším ministrem, pokud v kabinetu zasedne?

hlasovalo: 69163 lidí
Vědec (*1962) předkládá přehled průlomových objevů, které je třeba na cestě k nadlidské AI ještě učinit. Pokud k nim však dojde a nadlidská AI vznikne, objeví se zde entity mnohem mocnější než lidé. Jak zařídit, aby nás neovládly? Inteligentní stroje mohou hrozivým způsobem převzít kontrolu nad rozhodováním v reálném světě a sledovat vlastní cíle vyplývající z jejich programového vybavení.

Russell v publikaci přichází s konceptem "prokazatelně prospěšné" AI, o jejíchž algoritmech bude možné matematicky dokázat, že sledují cíle prospěšné pro jejich lidské uživatele. Deník The Guardian proto knihu Jako člověk označil za jeden z nejdůležitějších textů o umělé inteligenci.

Na podobně laděnou strunu ve zmíněné edici ZIP zabrnkal například vědec a podnikatel Jaron Lanier (Komu patří budoucnost?, 2016) nebo kosmolog Max Tegmark (Život 3.0, 2020).

Stuart Russell je americký informatik, který se specializuje na umělou inteligenci. Působí na Kalifornské univerzitě v Berkeley a v San Franciscu a také na Oxfordské univerzitě. Kromě řady odborných publikací je spoluautorem nejrozšířenější učebnice AI na světě, jíž je Artificial Intelligence: A Modern Approach (AI: Moderní přístup, 1995, 2003, 2009, 2020). V roce 2016 v Berkeley založil Center for Human-Compatible Artificial Intelligence. Je členem řady odborných společností a nositelem mnoha ocenění.

PL děkují nakladatelství Dokořán za recenzní výtisk. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…