Mráz nepřichází z Kremlu, ale úplně odjinud. Václav Klaus ukazuje, kdo dnes omezuje naši svobodu

16.02.2019 8:41

Zatímco se za komunistů říkávalo, že mráz příchází z Kremlu, nyní  přichází z Mezinárodního měnového fondu (MMF), píše ve svém komentáři pro sobotní vydání MF Dnes exprezident Václav Klaus. Je snad hudbou budoucnosti, že za sto korun na účtu dostaneme jen devadesát korun v hotovosti? Návrh MMF chce totiž úplně oddělit hotovost od peněz v bankách a centrální banka by měla určovat kurz mezi těmito dvěma měnami. „Nepřijatelné. Tragédie. Omezování lidských svobod ,“ má jasno někdejší hlava státu.

Mráz nepřichází z Kremlu, ale úplně odjinud. Václav Klaus ukazuje, kdo dnes omezuje naši svobodu
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Exprezident Václav Klaus v pořadu Partie.

Úvodem bývalý prezident Klaus podotýká, že náš ekonomický systém nemá s volným trhem nic společného, jde o regulovanou ekonomika s obrovským rozsahem státní intervence všeho druhu. Autonomie ekonomického systému byla podle něj ale opět výrazně potlačena. „V mnohém se to podobá dominanci politiky nad ekonomikou v komunistické éře,“ míní.

Za nemilý označuje fakt, že se aktivistické projekty státního intervencionismu rodí jako houby po dešti. „Ale teď Mezinárodní měnový fond nabízí další dáreček, který je aktivistickým projektem par excellence,“ dodává s tím, že dva pracovníci MMF, Ind Ruchir Agarwal a Dánka Signe Krogstrupová, přišli s radikálním návrhem, jak udělat měnovou politiku centrálních bank efektivní. 

V podstatě za každou cenu chtějí vytvořit prostor pro aktivistické „manévrování“ měnovými veličinami. „Chtěli by prý zrušit existenci hotových peněz, protože pokud by byly všechny peníze na bankovních účtech, s úrokovými sazbami by se dalo leccos dělat – jít i výrazně do minusu,“ přibližuje Klaus a dodává, že existuje-li však hotovost, vysoce záporné úrokové sazby by vedly k přesunu veškerých peněz z bankovních účtů do formy hotovosti.

A to si aktivističtí centrální bankéři nepřejí. „To by jejich roli v ekonomice výrazně snížilo. Jsou si však vědomi toho, že se jim zcela zrušit hotové peníze rychle nepodaří,“ poznamenává někdejší prezident.

Namísto toho tak přicházejí s návrhem rozdělit v jednotlivých zemích měnovou bázi na dvě separátní domácí měny – na hotovost a na elektronické peníze. „Záměrem této myšlenky je získat vedle úrokové míry další nástroj centrálních bank, kterým by byla tzv. konverzní míra mezi těmito dvěma typy peněz,“ upřesňuje Klaus.

„Centrální banky by v takovém případě mohly manipulovat nejen s úrokovými sazbami, ale i s onou konverzní (přepočítávací) mírou. Kdyby měla hodnotu 0,9, znamenalo by to, že by majitel úsporného vkladu v bance za svých 100 korun na účtu dostal jen 90 korun v hotovosti,“ dal za příklad. Tím by hotovost byla znehodnocena, v této formě by se nevyplatila držet.

„Základní omyl a tragédie tohoto návrhu jsou naprosto evidentní. Jde o aktivistický projekt, jak ‚tlačit‘ majitele peněz, aby se chovali podle toho, jak centrální banka mává svou taktovkou. To je naprosto nepřijatelné,“ uzavírá Václav Klaus starší s tím, že by šlo o další krok k omezení lidské svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…