Můj konec si přál Zeman. A škodil mi i jinak. Vyhozený Fajt mluvil v ČT

23.05.2019 20:22

Ministr kultury Antonín Staněk možná příští týden ve vládě skončí, hodně bude záležet také na prezidentovi Miloši Zemanovi, jestli jeho demisi přijme, či ne. Staněk neustál velkou kritiku, která se na něj snesla poté, co odvolal dva ředitele dvou kulturních institucí v České republice. Hostem pořadu Interview na ČT24 byl jeden z nich, bývalý generální ředitel NG Praha Jiří Fajt, který své kroky, pro které byl odvolán, hájil před moderátorem Danielem Takáčem.

Můj konec si přál Zeman. A škodil mi i jinak. Vyhozený Fajt mluvil v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odvolaný generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt

Od svého odvolání se Fajt s ministrem kultury již prý setkal, bylo to na jednání kulturního podvýboru. „Moc jsme si toho ale neřekli, spíše jsem poslouchal, co Staněk říkal a pak jsem to téma po tématu vyvracel,“ popsal odvolaný ředitel Národní galerie Praha. „Padla celá řada nepravd!“ zdůraznil.

Takáč jej následně zarazil otázkou, jestli tedy už nejsou se Staňkem přátelé. „Vy máte pocit, že jsme někdy byli?“ podivil se a vzápětí si vzpomněl na Staňkův lednový facebookový status vztahující se na koncert, na kterém se setkali a k němuž napsal, že se spolu s Fajtem „zasmáli spikleneckým teoriím o Fajtově odvolání“. „To tam dal v lednu familiérně na svůj Facebook,“ poznamenal Fajt.

Anketa

Prezident Zeman šikanuje část Česka, tvrdí Dominik Hašek. Má gólman pravdu?

7%
93%
hlasovalo: 26160 lidí

Následně dodal, že už v lednu mu na tomto koncertě Staněk ale mezi čtyřma očima řekl, že se o něm se Zemanem už bavil a na Zelený čtvrtek pak vyšlo najevo o čem. „Já jsme tedy se Staňkem nikdy v přátelských vztazích nebyl, ale snažil jsem se být profesně věcný,“ okomentoval svůj vztah k ministrovi.

Celá situace Fajtova angažmá v Národní galerii má řadu peripetií. „Jsou to veřejně známé výroky ministra Hermana, který potvrdil, že prezident ho před tím, než jsem měl nastoupit, už tlačil k tomu, aby mě neinauguroval do funkce,“ připomněl Fajt a dodal, že i v průběhu jeho působení se už několikrát dozvídal, že Zeman stále vyvíjí tlak na jeho odvolání. „Pak jsem se dozvěděl od pana soudce Baxy i to, že prezident dokonce intervenoval ve věci mého profesorského titulu,“ zmínil Fajt další věc, ve které šel Zeman proti němu.

Na otázku, kde tedy s odstupem času vidí důvody svého odvolání, uvedl, že jde o politické důvody. „Jsou to osobní a politické důvody, na tom se vůbec nic nezměnilo. I ty nálezy té kontroly, která byla v Národní galerii, mě naprosto nepřesvědčují o tom, že by to bylo jinak,“ zdůraznil.

Ministr Staněk zmiňoval dva zásadní důvody pro Fajtovo odvolání. První bylo podezření z protiprávního jednání, které vyplývá z rozboru smlouvy o vytvoření autorského díla a smlouvy licenční, kterou si podle ministra Fajt de facto sjednal sám se sebou na 1,2 milionu korun. Jako další důvody uvedl ministr externě uzavřené nevýhodné smlouvy se třetí osobou, čímž docházelo k hospodářskému postižení národní galerie.

Kontrola je tedy tím základem, proč Staněk Fajta odvolává. Ten si je ale jistý, že s jeho smlouvou s Národní galerií bylo vše v pořádku. „Jsem si jistý naprosto. Z toho kontrolního spisu vyplývá několik základních tezí. Jedna je ta, že nepřinesla nic nového. Za druhé, že Národní galerie hospodařila vždy s vyrovnaným rozpočtem, takže nelze hovořit o tom, že by byl schodkový, což ministr někde hovořil,“ řekl Fajt s tím, že tato správa je na mnoha místech chybná. Podotkl také k tomu, že kontola byla navíc oficiálně ukončena 20. května, což je prý velice zvláštní, když 18. dubna byl odvolaný.

Moderátor se znovu vrátil k jeho protiprávně sjednané smlouvě a zajímal se, o co v této věci opírá svůj argument, že je vše v pořádku. „Jsou informace, podle kterých tento typ smlouvy tak obvyklý není,“ dodal Takáč. „Nevím, kdo tyto informace říká, pokud pan ministr, tak je asi třeba k tomu být trochu kritický,“ zamračil se Fajt.

„Já se domnívám, že autorská smlouva je obvyklá v resortu kultury, a to dokonce i u vedoucích pracovníků a dokonce u statutárního zástupce těch institucí, viz kolega Jan Burian v Národním divadle a celá řada dalších, kteří se k tomu zatím nepřihlásili,“ hájil se odvolaný ředitel s tím, že je nebude ale nahlas jmenovat, aby nebyli ohroženi.

Poukázal na to, co je podle něj nejpodstatnější. „Když se podíváte na pracovní povinnosti ředitele jakékoliv instituce... já jsem dostal popis činností, které mám, a v tom nebyla vůbec žádná autorská činnost. V tom okamžiku, kdy jste činný jako autor, tzn., že vykonáváte nějakou uměleckou, tvůrčí činnost, tak prostě si ji necháte zaplatit,“ řekl na závěr Fajt s tím, že toto je zcela obvyklé a vyplývá to i ze zmíněných pracovních povinností manažera této instituce.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…