Muslimský bratr ministra Pelikána měl zasahovat do kauzy Fajád. A když se ho na to novináři zeptali, ohromil je ještě víc

01.03.2016 21:18

ODS chce vytvořit vyšetřovací komisi kvůli kauze pětice Čechů unesených v Libanonu a postupu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) při jejím řešení. Zástupci strany to řekli na dnešní tiskové konferenci. Upozornili také na spekulace, že za ČR v případu údajně vyjednával Pelikánův bratr arabista Petr Pelikán. Napsala ČTK. Bratr ministra své údajné zapojení v kauze Fajád okomentoval osobitým způsobem.

Muslimský bratr ministra Pelikána měl zasahovat do kauzy Fajád. A když se ho na to novináři zeptali, ohromil je ještě víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pořadu OVM

Místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová uvedla, že se na ni obracejí média s dotazem, zda je pravda, že ministr Pelikán pověřil jednáním svého bratra. „Nevíme, jestli bratr ministra spravedlnosti skutečně odjel do Libanonu a zda součástí pověření byl i příslib amnestie pro pana Fajáda, nebo nebyl. Nabízejí se ale další otázky. Zda podnět, aby ministr pověřoval někoho ze své rodiny, vznikl na Bezpečnostní radě státu nebo z hlavy pana premiéra,“ řekla.

Bratr ministra Pelikána už se k celé kauze vyjádřil. Jeho schopností si prý nikdo neváží. „Je to samozřejmě zajímavá myšlenka. Ne že by mi bylo proti mysli někde jednat, ale nemám pro to žádnou funkci. Mám pouze nedoceněné schopnosti, kterých si nikdo neváží,“ reagoval Petr Pelikán na dotaz idnes.cz. Ministr spravedlnosti se prý bratra ptal na názor k celé věci. Když mu ho řekl, se zlou se potázal. „Ptal se mě zcela privátně na mínění a na radu. Poslal mě do pr..., když jsem mu řekl svůj názor,“ řekl Petr Pelikán doslova serveru. Rozhodně však popřel, že by v Libanonu byl a v této kauze se nějak angažoval.

Předseda ODS Petr Fiala prohlásil, že informace o bratrovi ministra vnášejí do kauzy nové pochybnosti a rozměr. „Na ty informace musejí reagovat ministr spravedlnosti a pan premiér, pokud jsou pravdivé, tak jsou velmi závažné,“ řekl Fiala. Jestliže ministr pověřil jednáním v případu někoho z příbuzenstva, je to podle Černochové nemorální a zpochybňuje to činnost bezpečnostních složek a zpravodajských služeb.

O postupu Pelikána v případu propuštění Libanonce Alího Fajáda dříve hovořila TOP 09, podle které bylo porušeno české i mezinárodní právo. Ministerstvo spravedlnosti názor odmítlo. Zdůraznilo, že Spojené státy Českou republiku nepožádaly o provedení trestního stíhání v ČR a ani tento úmysl nenaznačovaly. Nebyly tak splněny všechny podmínky pro to, aby Česko mohlo Fajáda stíhat.

ODS už o zřízení komise v souvislosti s Fajádovým případem mluvila v souvislosti s úniky utajovaných informací. Narážela na slova ministra obrany Martina Stropnického (ANO), který potvrdil, že podmínkou propuštění pěti Čechů bylo, aby Česká republika nevydala zadržovaného Fajáda do USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …