Můžeme se znovu stát ekonomickým satelitem Moskvy, děsí se bývalý diplomat

27.09.2014 14:02

NATO prý není připraveno čelit další případné ruské agresi. Nejde ale o vojenskou nepřipravenost, nýbrž o nepřipravenost politickou. Západní představitelé státu si totiž odmítají připustit, že se ruský prezident Vladimir Putin mění z obchodního partnera v protivníka. Tato ostrá slova pronesl bývalý velvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský. Českou vládu označil dokonce za zbabělou.

Můžeme se znovu stát ekonomickým satelitem Moskvy, děsí se bývalý diplomat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Někdejší velvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský v rozhovoru pro internetovou televizi DVtv.cz prohlásil, že Rusko tak trochu počítalo s tím, že Západ nad válkou s Ukrajinou přimhouří oči. Plán vychází i proto, že se mediální pozornost upírá stále více na Islámský stát. Putinovi jde o obnovu vlivu Moskvy ve všech těch prostorech, které ovládala Moskva, ještě když se Rusko nazývalo Sovětským svazem. „Jednotlivými kroky dosahuje určitých dílčích výsledků a jsem přesvědčen, že bude pokračovat,“ podotkl muž, jenž má s uvažováním v Rusku nemalé zkušenosti.

Hrozí, že se znovu staneme ekonomickým satelitem

To, zda se bude Putinovi dařit i nadále, bude záviset i na tom, jak se k tomu postaví státy, kde chce prosazovat svůj vliv. Na prvním místě jde o bezprostřední sousedy Ruska a další na řadě bude i Česká republika. A to i proto, že zdejší kabinet dává najevo, že mu posilování Moskvy nevadí. Když Dobrovský zhodnocuje postoj české vlády, nebere si servítky. „Není racionální, není opatrnický, je zbabělý,“ prohlašuje ostře Dobrovský.

České republice hrozí, že znovu upadne do ruského vlivu, pokud budou naši čelní představitelé trvat na tom, že musíme rozvíjet obchodní vztahy navzdory agresi na Ukrajině. „Nemyslím si, že by nám hrozil útok jako na Ukrajině, ale hrozí, že se nejdříve staneme ekonomickým satelitem a pak už to následuje,“ varoval bývalý diplomat. Vládu k takovým postojům tlačí podnikatelé, kteří nechtějí přijít o zisky z Ruska. Podle Dobrovského však není povinností vlády nést rizika podnikání v Ruské federaci. To riziko nesou sami podnikatelé. Vláda se naopak musí postavit jasné agresi.  Příklad si prý český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) může vzít od britského premiéra Davida Camerona, který ruskou agresi jasně odsoudil.

Komunistický kec

Dobrovský také jednoznačně odmítl myšlenku, že Západ tlačí Putina do kouta, a je jen přirozené, že ten chce zachovat ruskou sféru vlivu. „To je komunistický kec,“ uvedl s dovětkem, že by Česká republika byla stále ještě ruským satelitem, kdyby se Západ po roce 1989 choval tak opatrnicky.

NATO musí dát Rusku jasně najevo, že nepřipustí útok na členskou zemi. K takto rozhodnému postoji ale podle bývalého diplomata není řada politiků připravena. Nechtějí si připustit, že se Putin svými agresivními kroky neprofiluje jako partner, ale jako protivník. Současné příměří, které na Ukrajině panuje, navíc řadu evropských politiků ukolébá k falešnému pocitu bezpečí a budou chtít s Putinem znovu jednat jako s partnerem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…