My jsme pro férovou Evropu, vzkazuje voličům Hamáček. Tyto volby prý rozhodnou, zda vyhraje zdravý rozum

04.05.2019 19:46

Vicepremiér, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček se ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamýšlí nad tím, proč nadcházející volby do Evropského parlamentu jsou tak důležité. Podle jeho slov rozhodnou, zda v Evropské unii zvítězí politikaření a neochota se domluvit, anebo spíš převáží zdravý rozum a spolupráce. „Jestli bude Evropa férovější, je na nás. My jsme pro férovou Evropu!“ připomíná hlavní myšlenku volební kampaně ČSSD do Evropského parlamentu a také to, proč jsme vlastně do EU vstupovali.

My jsme pro férovou Evropu, vzkazuje voličům Hamáček. Tyto volby prý rozhodnou, zda vyhraje zdravý rozum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

„Chci, aby Češi nebyli občany druhé kategorie v Evropě, stejně jako nechci, aby jimi byli v České republice,“ zahájil svůj komentář a zmínil, že u nás tomu bývá například kvůli tomu, že jsou staří, nemocní nebo když jako děti v osmnácti zdědili dluhy po rodičích, kteří za ně neplatili poplatek za popelnice.

Připomíná hlavní postoj sociálního demokrata v této věci. „Lidé si mají být rovni a stát musí zajistit, aby společnost byla solidární s těmi, kteří se dostali do nouze a potřebují pomoc, aby se znovu postavili na nohy,“ uvedl Hamáček, podle kterého by to na stejném principu mělo fungovat i v Evropské unii.

Už při svém vzniku měla EU především pomoct překonat rozdíly mezi státy, tedy aby bohatší země pomáhaly slabším. Protože přesně na tom prý Česko profituje. „I proto jsme 1. května před 15 lety vstoupili do Unie, v níž se konflikty neřeší silou, ale vyjednáváním,“ zdůraznil s tím, že zde záleží hlavně na šikovnosti členských zemí, co si dokážou vyjednat.

Zároveň nepřehlíží fakt, že EU není ideální svět a má ještě své rezervy. Lidé ani firmy se totiž nezmění ze dne na den, podnikatelé chtějí maximalizovat své zisky, státy zase tvrdě hájí své národní zájmy. „To je legitimní, stejně se chovají čeští politici i byznysmeni,“ podotkl předseda ČSSD s tím, že důležité však je, aby to byl spravedlivý souboj.

Konkrétně zmiňuje, kde spatřuje neférovost Evropy. Třeba, že v Rakousku měli lepší čokoládu nebo limonádu, dánský zákazník si může koupit rybí prsty, kde je více masa, než má podle obalu stejný výrobek v českém supermarketu. „Nevidím jediný racionální důvod, aby Češi platili více za mobilní data než Italové,“ rozčílil se, i nad tím, že čeští zaměstnanci pracují za třetinu německých platů, když nejsou o nic méně pracovití.

Co je však příčinou takového chování? V mnoha případech je za tím prý sobectví nadnárodních firem a snaha snadno vydělat na zákaznících v nových členských zemích, kteří se teprve učí tvrdě vyžadovat kvalitu za rozumnou cenu. A ukázal i na částečného viníka. „Mohou za to i naše minulé pravicové vlády, které to podceňovaly, nekladly na to v Evropě důraz a nechaly se umlčet s tím, že jsme stejně malá země a vše má vyřešit trh,“ míní.

Původní zdroj ZDE

To by chtěl rozhodně změnit. Smekl klobouk před europoslankyní Olgou Sehnalovou (ČSSD) za to, že vyhlásila dvojí kvalitě potravin boj před mnoha lety a vytrvala v tom i přes výsměch některých českých politiků – téma klamání spotřebitele dostala až před Evropskou komisi a na plénum Evropského parlamentu. „Boj za férové potraviny má smysl!“ podotkl Hamáček a výkon Sehnalové označil za ohromující, když dokázala přesvědčit veřejnost i ostatní politiky, že je to opravdu zásadní a důležité téma.

„Nadcházející volby do Evropského parlamentu jsou velmi důležité. Rozhodneme, jaká bude Evropa možná na několik volebních období. Zda zvítězí politikaření a neochota se domluvit, nebo převáží zdravý rozum a ochota rozvíjet spolupráci v rámci Evropské unie, v níž bude možné dotáhnout nejen zákaz dvojí kvality potravin, ale vypořádat se i s dalšími nespravedlnostmi,“ shrnul Hamáček.

Sociální demokraté jsou tak připraveni odstraňovat nefér praktiky coby druhá největší frakce v europarlamentu. „V minulosti jsme dokázali, že to umíme. Víme, jak skloubit evropskou solidaritu s respektem k národním zájmům,“ slibuje Hamáček a vypíchl, že právě poslanci z ČSSD mají možnost český pohled na věc prosazovat a projednávat se svými partnery v Evropě, což se o všech českých politických stranách říct nedá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…