My komunisté máme budoucnost, ujistila poslankyně Tvarůžkovou. A spustila kanonádu na Brusel

25.04.2017 20:32

Moderátorka Zuzana Tvarůžková přivítala v úterním Interview ČT24 komunistku Soňu Markovou, která se usadila do křesla a spustila kanonádu na Brusel. V úvodu si rýpla do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

My komunisté máme budoucnost, ujistila poslankyně Tvarůžkovou. A spustila kanonádu na Brusel
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Soňa Marková

Sešel se sněmovní výbor pro Evropské záležitosti a projednával Brexit. Marková si hned na úvod posteskla, že nedorazil premiér Sobotka. „Trošičku rozruch způsobilo to, že premiér nebyl přítomen na jednání. On se samozřejmě omluvil, ale až dosud bývalo zvykem, že premiér na jednání výboru chodil,“ začala Marková zvolna.

Po chvilce ovšem přitvrdila. „Musím tady říct, že KSČM nepodpořila vstup České republiky do EU a dlouhodobě kritizuje demokratický deficit EU... Chtěli bychom, aby byla více pro občany. EU má zásadní problém. O Evropské unii v podstatě rozhodují byrokraté a voliči EU příliš nemají šanci to ovlivnit,“ rozjížděla se. Umí si prý představit, že by Česká republika opustila EU.

Evropská unie podle jejího názoru nezvládla migrační krizi. Chybu prý udělala už v tom, jak se zpočátku některé státy otevřely migrantům. Uznává sice, že migrační krize je složitý problém a jednoduchá řešení neexistují, ale má za to, že EU měla postupovat jinak.

Vyjádřila se také k francouzským volám. Kritizovala nacionalistku Marine Le Penovou a ocenila úspěch radikálního levicového kandidáta Jeana-Luca Mélenchona. Ukázalo se prý, že voliči věří silné levici.  

Podle Markové by mohli podobně čeští voliči věřit českým komunistům. „Já si myslím, že KSČM má svoji minulost, ale má také svoji velkou budoucnost. V rámci postkomunistických zemí jsme silní, jsme součástí parlamentu a jsme také stranou demokratickou,“ řekla. Komunisté podle jejího názoru pracovali dobře i na krajích, ale voliči to v loňském roce jaksi neocenili. „I když jsme pracovali dobře, tak to voliči neocenili,“ uvedla.

Marková se bojí privatizace nemocnic

Ve druhé polovině pořadu se věnovala otázkám zdravotnictví. Šéf resortu Miloslav Ludvík představil ve sněmovně zákon o univerzitních nemocnicích a Marková se obává, že by časem mohlo dojít i k privatizaci těchto nemocnic. „Já jsem to i říkala na výboru sněmovny. Tento návrh zákona má podporu TOP 09, protrože hodně připomíná zákon, který TOP 09 kdysi připravovala, ale sněmovna ho odmítla. Odmítla ho i hlasy ČSSD,“ podotkla Marková.

Tímto zákonem dochází k odstátnění deseti nemocnic, což je podle jejího názoru ohrozí. Jde o nemocnice fakultní a dále vyjádřila velké obavy z toho, co bude s těmi špičkovými nemocnicemi dál. Každý občan může někdy potřebovat jejich péči, protože nemoc si nevybírá. KSČM proto bije na poplach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…