Mynář se vysmíval Schwarzenbergovi s Kalouskem. A přidal vzkaz pro ČSSD

01.09.2013 13:56

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář a lídr kandidátky SPOZ ve Zlínském kraji by ve sněmovních volbách uvítal zisk kolem deseti procent. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. A zásadně odmítl, že by jeho strana své kandidátky stavěla na přeběhlících a odpadlících.

Mynář se vysmíval Schwarzenbergovi s Kalouskem. A přidal vzkaz pro ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

„Líbil by se mi výsledek okolo deseti procent. Jenom malí lidé si kladou malé cíle. S velkou pokorou se ale budeme snažit, abychom překročili magickou pětiprocentní hranici. To budu považovat za úspěch,“ prozradil v pořadu.

S Josefem Dobešem spolupracovat nejspíš nebude

V souvislosti se SPOZ se mluvilo o možné spolupráci s Hnutím pro sport bývalého ministra školství Josefa Dobeše. „My jsme hledali partnera pro oblast sportu. Proto jsme začali jednat s panem Dobešem. Teď to vypadá, že půjdeme každý svou cestou. S velkou pravděpodobností se společná kandidátka neuskuteční,“ uvedl.

Odchody některých sociálních demokratů, kteří se připojují k zemanovcům, nevnímá jako přeběhlictví, ale jako důkaz toho, že zemanovci dělají dobře svou práci. „U pana senátora Regece byl jeho přechod dán několikaměsíčním jednáním o odborném problému a pan Regec byl čím dál více nespokojen s tím, jak se otázka sportu řešila v ČSSD,“ vysvětluje Mynář příchod Jozefa Regece. "Sociální demokraté by měli přestat křičet, ale jít za panem Regecem, zeptat se ho, co ho k tomu vedlo," poradil Mynář.

Jozef Regec

  • PRO
  • Strana PRO Jihomoravský kraj
  • zastupitel městyse

Kandidatura je jeho povinností

Nechtěl ale prozradit, která jména se na kandidátkách SPOZ ve volbách objeví. „Myslím, že budete překvapeni, které osobnosti do voleb spojí své jméno s naší stranou.“ Podle svých slov počítá s některými ministry Rusnokovy vlády. Nevyloučil osobu ministra pro místní rozvoj Františka Lukla. „Osobnosti ale hledáme i mimo politiku,“ dodal.

Svou kandidaturu za SPOZ považuje za povinnost. „Kandidatura je srdcová záležitost. Já jsem deklaroval, že pokud proti tomu prezident Miloš Zeman nic mít nebude, pokud bude zajištěn chod prezidentské kanceláře a pokud kolegové budou chtít, abych kandidoval, tak cítím jistou povinnost zemanovcům pomoci. Pořád jsem kancléřem. Teď si ale na určitou dobu vezmu neplacené volno,“ ujistil.

A pokračoval: „Pokud tady léta kandidují náměstkové ministrů, pokud kandidoval tajemník prezidenta Klause Ladislav Jakl, pokud kandidoval ministr Schwarzenberg na prezidenta, tak to nikomu nevadilo, a když se objeví Vratislav Mynář, kluk z Moravy, tak je to špatně. Žádná ze zákonných norem nezakazuje Vratislavu Mynářovi kandidovat ve volbách,“ zdůraznil.

Schwarzenberg ať zahájí protestní spánek

Kritiku své osoby ze strany „pravice“ považuje za součást předvolení kampaně. „Kampaň už začala. Všechny ty výroky o autoritativním režimu a porušování Ústavy považuji za její součást. Já bych měl pro pana Schwarzenberga návrh: Když mu tak ležím v žaludku, tak by v rámci té kandidatury mohl zahájit protestní spánek. V jeho případě by to asi byla dobrá věc.“ A dodal, že zemanovci s TOP 09 koalici rozhodně neuzavřou.

Štvavou kampaň, kterou vede především TOP 09, vnímá jako důkaz toho, že neumějí unést vlastní porážku. „Ti kluci jsou prostě naštvaní, že se jim rozbil jejich domeček z karet, a proto všechno hází na pana prezidenta.“ Zemanovci nebudou prosazovat žádné změny v pravomocích prezidenta. „SPOZ nebude chtít ani rozšiřovat, ani zmenšovat pravomoci prezidenta republiky. Pan prezident podle mého názoru v žádném případě nepřekračuje pravomoci, které mu dává Ústava,“ ujistil kancléř.  

reklama

autor: lze

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …