Myslíte si, že v Rusku kandidují ve volbách jen lidé od Putina? Zde představujeme partaj člověka, který nemůže prezidentovi opravdu přijít na jméno

04.08.2016 21:29

V Rusku se chystají na podzim parlamentní volby a v českých médiích se píše spíše o tom, jak prezident Vladimir Putin a jeho strana Jednotné Rusko šikanují opozici. Analytička Veronika Sušová-Salminen proto čtenářům ParlamentníchListů.cz představuje nejzásadnější opoziční strany a hnutí, které budou usilovat o průnik do parlamentu. Dnes je to hnutí PARNAS bývalého premiéra Michaila Kasjanova.

Myslíte si, že v Rusku kandidují ve volbách jen lidé od Putina? Zde představujeme partaj člověka, který nemůže prezidentovi opravdu přijít na jméno
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Státní duma Federálního shromáždění Ruské federace

Po velkých vnitrostranických sporech se systémově opoziční strana bývalého premiéra Michaila Kasjanova PARNAS (Strana národní svobody) se na předvolebním sjezdu shodla na kandidátech do Státní dumy. V první trojce se objevují poměrně zajímavá jména.

Jedničku si udržel i přes vlnu kritiky a machinací bývalý premiér Ruska Michail Kasjanov. Jeho pozici ve straně ohrozilo dubnové odvysílání dokumentu „Kasjanovův den“, který vysílala NTV a který obsahoval nelichotivé záběry Kasjanova s milenkou (Kasjanov je ženatý), která sama měla podle všeho velké politické aspirace v jeho straně. Kasjanov se v dokumentu na principu skryté kamery přiznal také k tomu, jak „lehce“ v 90. letech přišel k současnému majetku v rámci privatizačního „výprodeje“ majetku státu.

KDO JE MICHAIL KASJANOV?

Dokument byl spouštěčem hned dvojího rozkolu ve straně – na jednu stranu se od PARNASu postupně distancovali lidé Alexeje Navalného a jeho Strany pokroku. Důvodem byly nejenom ideové spory a role Kasjanova, ale vůbec neshody kolem personálního obsazení kandidátních listin. PARNAS a Strana pokroku zformovaly v roce 2015 Demokratickou koalici jako blok systémově opozičních a liberálních stran. V daný moment je celý koaliční projekt mrtvý a Demokratická koalice do voleb společně nejde.

Rozkol narůstal také v samotném PARNASu a skončil v podstatě odstoupením Ilji Jašina, nástupce zabitého Borise Němcova, z letošních voleb. Důvodem není nic jiného než znova konečná podoba kandidátského seznamu strany, který ukazuje na poněkud rozvolněné vidění politického liberalismu této strany v současných podmínkách.

Seznam kandidátů PARNASu se formoval pomocí primárek, které ale přinesly určité překvapení (kromě toho, že je někdo hacknul) – a pro část liberálního křídla strany zřejmě nemilé. Vítězem stranických primárek se stal regionální politik a bloger ze Saratova (jižní Rusko) Vjačeslav Malcev, který patří ke kritikům Vladimira Putina. Zdá se ale, že to je zhruba jediný „liberální“ postoj tohoto politika.

Malcev vidí sám sebe jako národního demokrata a ruského nacionalistu a jeho oponenti jako Jašin ho označují dokonce za populistu, homofoba a antisemitu. Při bližším pohledu se dá zjistit, že dvaapadesátiletý Malcev je poměrně zajímavá politická figura s poněkud nestandardními názory.

Malcev a jeho lidí očekávají a dokonce odpočítávají nástup nové ruské revoluce na velmi konkrétní dobu – na 5. listopadu 2017. Zlé jazyky proto už přejmenovaly sarkasticky PARNAS na „komisi pro setkání s revolucí“. Vedle toho zaujala jeho slova o tom, že ruskou medicínu ovládlo „židovské spiknutí“, nebo trvá na tom, že všichni kandidáti do ruské politiky by měli uveřejnit svojí sexuální orientaci bez ohledu na to, že se mohou vystavit represím.

Malcev také odmítl, že by kdy vysílal blog o homosexuální lobby v Kremlu. Na otázku, jaký je jeho plán pro Rusko, Malcev vysvětlil, že chce „odstranit všechny neústavní zákony a odstranění Putina“. Konečně má Malcev, který se definoval jako národní demokrat a nacionalista (ve stejném pořadu) poměrně zajímavou představu o ruském evergreenu čili „boji s korupcí“. Všechny úřady a kanceláře v Rusku by podle něj měly být pod přímým přenosem kamer („absolutní kontrola nad činovníky“) a vedle toho by se měl přijmout zákon o pravdě, na základě něhož by se každá činovnická lež trestala okamžitým vyhazovem.

Někteří ve straně považují skutečnost, že Malcev stanul na druhém místě kandidátky za sebevraždu strany, která se celkově stylizuje prozápadně a liberálně. Jak napsala Novaja Gazeta, ve straně jsou toho názoru, že se její liberální a politicky otevřený elektorát přesune k Javlinského Jabloku právě díky osobnosti Malceva. Na druhou stranu se zdá, že Malcev má na rozdíl od jiných liberálních politiků strany mobilizační potenciál, protože je velmi populární jako bloger, který vysílá svojí vlastní šou. Kasjanov zřejmě vědomě vsadil na jeho popularitu. Dodejme ještě, že na kandidátce PARNASu jsou také jména dvou Malcevových synů.

V kontrastu s Vjačeslavem Malcevem a Michailem Kasjanovem se na třetím místě kandidátky objevil v Česku známý historik a Putinův kritik Andrej Zubov, který se spíše kloní k monarchistickým názorům a k tradici předrevolučních strany kadetů. Zubov v téměř absolutním protikladu s Malcevem pro Rusko revoluci (či bunt) jako politické řešení odmítá.

Podle posledních zpráv Centrální volební komise 3. srpna přijala celkem 261 kandidátů strany PARNAS jako oficiální kandidáty do Dumy.

Podle posledních výzkumů veřejného mínění centra Levada by PARNAS získal podporu 1 % voličů. Šetření agentury VCIOM ukazuje na podporu 0,4 % voličů v dotazované skupině respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vss

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…