Na Babiše se řítí nový úder? Možná na nás na všechny

17.04.2019 7:47

Senátor Lukáš Wagenknecht žádá OBSE a Radu Evropy, aby prověřily, zda dotace pro Agrofert nenarušují politickou soutěž. Uvedl to v rozhovoru pro Neovlivní.cz.

Na Babiše se řítí nový úder? Možná na nás na všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Wagenknecht žádá ujištění, zda financování evropskými dotacemi skupiny Agrofert nemá vliv na demokratickou politickou soutěž v rámci voleb do Evropského parlamentu v Česku. „Jde mi o to předejít situaci, kdy by mohl nějaký neúspěšný kandidát do Evropského parlamentu financování šéfa jednoho politického hnutí dotacemi z Bruselu napadnout u soudu. Pokud OBSE a Rada Evropy řeknou, že je proplácení dotací politikům s vlivem na volební kandidátky v pořádku, budeme mít všichni ujištění, že s takovou žalobou nebude nikdo moci uspět,“ poznamenal ke svému záměru Wagenknecht. 

Anketa

Je dobře, že Jaromír Jágr jede se Zemanem do Číny?

hlasovalo: 8510 lidí

Původní text ZDE

Wagenknecht se zároveň vyjádřil k tomu, že komisař Oettinger znovu odložil zveřejnění unijní zprávy se závěry ohledně vyšetřování střetu zájmů českého premiéra. Otázku nečinnosti Evropské komise by podle jeho názoru měl posoudit Evropský soudní dvůr. „Rozhodl jsem se požádat Evropský soudní dvůr o stanovisko, jestli je postup pana komisaře Oettingera, který koná v rozporu se stanoviskem bruselského právního servisu v souladu s evropským právem,“ podotkl s tím, že poslance v Evropském parlamentu Oettinger rozzlobil, protože výsledky auditu byly slibované na duben, nyní se však ukazuje, že budou až v červenci. 

Český senátor se rovněž rozhorlil nad tím, že v období po účinnosti zpřísněného střetu zájmů Evropská komise nepřijala žádné rozhodnutí ohledně střetu zájmů Andreje Babiše. „Přímé zemědělské platby proplácí Agrofertu nadále, ohledně strukturálních fondů použila právní kličku: neformálně požádala české úřady, aby dočasně nežádaly o proplácení dotací pro Agrofert. Díky absenci žádosti o proplacení z české strany se Komise vyhnula rozhodnutí o střetu zájmů Andreje Babiše jako důvodu pozastavení a i o pozastavení jako takovém,“ uzavřel Wagenknecht. 

Wagenknecht se již v minulosti vyjadřoval ke kauze Čapí hnízdo, kterou však považuje za kauzu za relativně malé peníze. „Potkal jsem se s jinými kauzami, které pro mne byly důležitější, třeba ROP Severozápad, tam politici zmanipulovali čtrnáct miliard z osmnácti. Nebo jsem auditoval výstavbu metra A, kde bez nějaké soutěže byly zakázky za tři a půl miliardy. To jsou všechno smutné kauzy. Já nechci nikoho kriminalizovat, ale když někdo udělá primárně chybu, měl by ji zaplatit. A to se neděje. Máme tady zákoník práce, kde je možné strhnout za škodu až čtyřnásobek platu, ale ani to se nevymáhá. Chtěl bych směřovat k tomu, aby lidé cítili nějakou odpovědnost,“ sdělil vloni v rozhovoru pro Parlamentní listy.

„Pokud jde o vyšetřování kauzy Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše, tak už přece víme, že to byl dotační podvod. Evropská komise to řekla a jsem sám zvědav, jak se s tím české orgány vypořádají. Není možné, aby Evropská komise konstatovala, že je to špatně, peníze se neproplatily a české orgány to pak zametly pod stůl. Potíže vyplývají z toho, že člověk, který má takový problém, řídí stát a má možnost vyšetřování ovlivnit. Proto by k takovému střetu zájmu nemělo docházet. Ale v tuto chvíli ho tady máme a musíme se s tím nějak vypořádat. Tady vidím hlavní roli médií a opozice, ale bude to velmi těžké,“ sdělil rovněž.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…