Na Pavla se toho sešlo víc. Foldyna také vzpomínal. Drsně

21.08.2023 13:54 | Monitoring

Prezident Petr Pavel promluvil u příležitosti 55. výročí vpádu armád Varšavské smlouvy do Československa. A přišla tvrdá reakce. Prezident jako člen komunistické strany před rokem 1989 dostal po svém projevu nálepku „pokrytce“ a „gumy“. Zejména poslanec SPD Jaroslav Foldyna zavzpomínal, jaký pro něj byl rok 1968.

Na Pavla se toho sešlo víc. Foldyna také vzpomínal. Drsně
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Prezident Petr Pavel v pořadu Partie na CNN Prima News.

Na pietní akci k 55. výročí vpádu sovětských vojsk do Československa před Českým rozhlasem promluvil spolu s dalšími politiky prezident Petr Pavel. Ten přiznal, že dění ze srpna 1968 pochopil a prozřel až mnohem později.

Politické uskupení Moravané se u této příležitosti rozhodlo ocitovat část životopisu Petra Pavla, který se ještě před rokem 1989, tedy v časech komunistického panování, rozhodl popsat svůj pohled na okupaci.

„Velký vliv na mé pozdější názory mělo léto roku 1968. Tehdy byli u nás na návštěvě přátelé ze Sovětského svazu. Právě na kontrastu mezi nimi na jedné straně a protisovětskými náladami na druhé mi otec srozumitelně k věku vysvětlil podstatu situace. Bylo to účinnější než cokoli jiného a také trvalejší. A posměch ve škole ze strany spolužáků pro mou oblibu našich přátel mě v názoru tenkrát pouze utvrdil,“ uvedl Pavel, který v 80. letech minulého století vstoupil do komunistické strany.

Reakce na projev Petra Pavla

Komentátor Petr Holec označil Pavla za „alibistickou gumu“. Prezident také uvedl, že byl v časech invaze u babičky. 1. listopadu 1968 měl oslavit teprve 8. narozeniny.

„Mně samotnému bylo v době události necelých 7 let. Když jsem se dozvěděl o invazi, byl jsem na prázdninách u babičky. Babička tehdy ráno seděla u rádia, že nás napadli Rusové,“ vzpomínal Pavel na 1968. „Tak babička, jo? To je fakt alibistická guma! A k těm Rusům dejme i Ukrajince,“ vypálil Holec.

Reakce na projev Petra Pavla

Končící europoslanec ODS Jan Zahradil již v neděli nabídl látku k zamyšlení.

„Zítra je 55.výročí faktického počátku ‚normalizace‘. Ta zformovala generaci přizpůsobivých oportunistů – jako Babiš, Pavel, Fremr aj. – jež právě dosáhla kariérního vrcholu a střídá generaci ‚šedesátkovou‘ (Havel, Klaus, Zeman). Jsem zvědav, kým budou za 10–15 let vystřídáni oni,“ konstatoval Zahradil.

Reakce na projev Petra Pavla

Poslanec SPD Jaroslav Foldyna byl ještě ostřejší.

„Slyšet prezidenta ČR Petra Pavla jak řeční před Českým rozhlasem je hnus! Je to odporný křivák a pokrytec!“

A také Foldyna citoval pasáž z Pavlova životopisu o sovětských přátelích. Proti této vzpomínce Jaroslav Foldyna postavil vlastní vzpomínku.

„Bylo mi tehdy 8 let, vlastně bych jen těžko mohl psát o tom, jak to bylo tíživé, jaká napjatá byla doma atmosféra. Ale ... ale můj táta byl v půl třetí ráno vzbuzen motospojkou, která pro něj přijela z kasáren tankového praporu ve Stráži pod Ralskem. On vlastně už nespal, nespali jsme nikdo. Venku rachotily pásy tanků, které se valily přes Stráž pod Ralskem. Venku stáli vojáci se samopaly. Jejich obrněný transportér svítil po oknech domů. Maminka měla strach, ne o sebe, ale o mě. Moji rodiče oba zažili válku v lágru, oba byli osvobozeni Rudou armádou, která nás teď 21. srpna 1968 okupovala. Mně bylo osm, máma brečela a tátu odvezli naši vojáci do kasáren, byla vyhlášena pohotovost.  Takhle pro mě začala okupace Československa 1968,“ prozradil Foldyna.

Pozdější vývoj ukázal, že Čechy a Slováky čeká těžká doba.

„Bohužel ta dnešní se jí začíná podobat, jako přes kopírák. I prezidenta máme člověka bez páteře .... a ti nový kádrováci, kteří mě dnes kádrují... polibte mi prdel!“ napsal Foldyna s tím, že dnešní vláda dělá jen poslušné poskoky, jen tentokrát nikoli Moskvě, ale Západu.

„Vláda poslušných poskoků plní poučení z krizového vývoje, demokracii si rozvracet nedáme. To raději korespondenční volby, nebo přes počítač, ať si tu demokracii nenecháme vzít. Vaše peníze naše radost, vzkazují důchodcům a lidem této země,“ uzavřel Foldyna.

Reakce na projev Petra Pavla

Reakce na projev Petra Pavla

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hlavní slovo měl Ukrajinec Brežněv, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 21.08.2023 16:08:19
a po letech ještě před rokem 1989 uznal pan Petr Pavel, komunistický tajný rozvědčík a předseda ZO KSČ oprávněnost, správnost Brežněvova rozhodnutí o okupaci 5 zemí Varšavské smlouvy v roce 1968. Tolik fakta. Co z toho kdo udělá je otázka jeho fantazie a svědomí.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …