Na Slovensku dobojováno. Rozdíl bude nejtěsnější v dějinách

06.04.2024 22:10 | Monitoring

Novým slovenským prezidentem má podle odhadů být Peter Pellegrini. První exit poly přisoudily velmi těsný náskok se ziskem 51,1 procent jeho soupeři, postupně se ale agentury přiklání k těsné výhře předsedy parlamentu.

Na Slovensku dobojováno. Rozdíl bude nejtěsnější v dějinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peter Pellegrini

Novým slovenským prezidentem má podle predikcí během sčítání být Peter Pellegrini. Rozdíl je ale nejtěsnější od roku 1999, kdy Slováci poprvé volili přímo.

Predikce slovenského Deníku N po uzavření místností naznačovaly těsný výsledek. Volby by podle nich ale vyhrál Ivan Korčok s 50,8 procenta, Peter Pellegrini by měl 49,2 procenta. 

Výsledky volby by měly podle politologů naznačit, zda jsou Slováci spokojení s politikou a kroky nové vlády premiéra Roberta Fica, nebo chtějí jeho politiku korigovat.

V průběhu volební kampaně odpovídali kandidáti na řadu otázek. V televizních debatách se přeli především v zahraniční politice, kde se Korčok s Pellegrinim rozcházeli v otázce pomoci Ukrajině, rozdílné postoje vedly i k přerušení konzultací české a slovenské vlády. Zatímco Korčok se vyjádřil, že pro kroky Fialovy vlády má pochopení, Pellegrini označil přerušení mezivládních jednání za zbytečné.

Pellegrini a jeho kolegové během kampaně označili Korčoka za možného prezidenta konfliktu a války, který by mohl vyslat vojáky bojovat na Ukrajinu, která se brání ruské ozbrojené invazi. Korčok Pellegriniho zkritizoval za antikampaň.

Kandidáti se přeli také o budoucnost vlády Roberta Fica, jejíž součástí je i Pellegriniho strana Hlas. Korčok podezírá svého soupeře z toho, že se snaží do funkce hlavy státu utéct před zodpovědností za vládu, která provádí kontroverzní reformy, uvedly Seznam Zprávy.

Pellegrini obvinil Korčoka, že se bude snažit ihned po inauguraci vládu svrhnout, což si podle něj Slováci nepřejí. „Kandiduji kvůli tomu, abych vám nedovolil rozvrat společnosti,“ prohlásil například Pellegrini na Korčokovu adresu s tím, že by připravil Slováky o sociální jistoty.

Následně Pellegrini ujistil, že se jeho případným přesunem do prezidentského paláce nedestabilizuje vláda ani poslanecký klub jeho strany Hlas. Korčok naopak prohlásil, že vláda musí pořádat koaliční rady jako „bojové cvičení“, kde Pellegrini přesvědčuje své koaliční partnery, že i v prezidentském paláci bude plnit příkazy. „Já vládu nerozkývu, rozkývete ji vy,“ řekl Korčok. „Samozřejmě, že s ní dokážu spolupracovat na dobrých věcech, ale i těžkých, nutných rozhodnutích,“ doplnil.

Prezidentka Zuzana Čaputová v televizním projevu na závěr kampaně před sobotním rozhodujícím kolem přímé volby hlavy státu apelovala na voliče, aby vybrali takového kandidáta, který nejvíc odpovídá jejich názorům a hodnotám. Obava, že Slovensko někdo zatáhne do války, není namístě, pravila a vyjádřila lítost, že součástí kampaně před prezidentskými volbami bylo také „zahrávání si se strachem“, uvedl Deník N.

Korčoka ve středu podpořil také lídr hnutí Slovensko a expremiér Igor Matovič z hnutí Slovensko, kterého Pellegrini označil za největší zlo slovenské politiky. „Říkal o mně, že jsem vagabund a zlo. Jsem rád, že mě nepodpořil, protože zbulvarizoval a zvulgarizoval politiku,“ řekl na Matovičovu adresu.

Matovič také ve středu zveřejnil video, kde se věnoval soukromí Pellegriniho. Zveřejnil jeho fotku z italské Verony z roku 2021, kde má podle něj být s poslancem strany Hlas Peterem Náhlikem. Matovič hovořil o tom, že tyto pány pojí i majetek.

Výsledek by mohli ovlivnit voliči, kteří v prvním kole dali hlas politikovi Štefanu Harabinovi. Ten skončil třetí. Na Velký pátek uvedl, že se Peter Pellegrini přihlásil k jeho programu, který požaduje, aby Slovensko nebylo zataženo do války na Ukrajině.

Podpora Pellegriniho z Česka

Ve středu Petera Pellegriniho osobně v Bratislavě podpořil český expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš: „Bojovali jsme spolu za naše lidi. Byli jsme svrchovaní premiéři, nebyli jsme žádné podržtašky, nikdo nám nic nediktoval,“ prohlásil Babiš v politické talk show s Pellegrinim.

Pellegriniho podpořil i český exprezident Miloš Zeman, v televizi TA3, kde vystoupil v debatě se slovenským premiérem Robertem Ficem, uvedl, že Pellegrinimu drží všechny palce.

Ve výhru diplomata Ivana Korčoka doufali po výsledku prvního kola volby hlavy státu na Slovensku politici české vládní pětikoalice.

Premiér Petr Fiala (ODS) nepřímo v pořadu Blesku podpořil Ivana Korčoka, když vyzdvihl jeho kvality, do voleb Slovákům však mluvit a zasahovat nechce.

Prezident Petr Pavel podporu ani jednomu kandidátovi nevyjádřil, nechal se slyšet, že ať vyhraje kdokoliv, je připraven se s ním sejít při nejbližší možné příležitosti.

Před dvěma týdny zvítězil v prvním kole prezidentských voleb bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok kandidující s podporou liberální a konzervativní opozice. Získal přes 42 procent hlasů. Z druhého místa postoupil předseda Národní rady, expremiér a šéf strany Hlas Peter Pellegrini, který měl podporu strany Směr premiéra Roberta Fica. Podpořilo ho 37 procent hlasujících.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.“ Pekarové zatápějí exčlenové TOP 09

16:44 „Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.“ Pekarové zatápějí exčlenové TOP 09

Odvolání Heleny Langšádlové mělo být důsledkem panického strachu Markéty Pekarové z bývalého předsed…