Na Slovensku začaly prezidentské volby

23.03.2024 9:00

Slováci si od sobotního rána volí svého prezidenta. Volební místnosti budou otevřeny do 22.00 hodin, případně déle. Každý volič dostane při vstupu do volební místnosti jeden hlasovací lístek se jmény devíti kandidátů. Očekává se ostré klání o prezidentské křeslo, především mezi kandidáty na funkci hlavy státu Petrem Pellegrinim a Ivanem Korčokem, kteří dosud vedli v průzkumech prezidentských voleb.

Na Slovensku začaly prezidentské volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peter Pellegrini

Slovensko volí hlavu státu v prvním kole a v případném druhém kole 6. dubna. Prezidentské volby jsou dvoukolové. O prezidentské křeslo se chce ucházet devět kandidátů

Obě kola se budou konat v sobotu od 7:00 do 22:00. Jedná se o šestou volbu hlavy státu, kterou budou vybírat občané. Prezident je volen na pět let.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50005 lidí
Aby kandidát uspěl v prvním kole, musí získat více než polovinu hlasů všech oprávněných voličů. Do druhého kola postupují dva nejúspěšnější kandidáti, mezi nimiž voliči vybírají. Prezidentem se stává kandidát, který získá většinu platných hlasů odevzdaných ve volbách.

Do rozhodujícího druhého kola volby hlavy státu by měli postoupit předseda parlamentu a vládní strany Hlas – sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini – a Ivan Korčok, někdejší ministr zahraničí, jenž mluví o hlavě státu jako o protiváze vládní moci.

Poslední volební průzkum agentury Ipsos pro slovenský Denník N naznačil, že Pellegrini by vyhrál druhé kolo prezidentských voleb s náskokem 7,6 % před Korčokem. Pellegrini by získal 53,8 % a Korčok 46,2 %.

List Sme informoval, že sobotní první kolo přímé volby slovenského prezidenta podle nejnovějšího volebního modelu agentury NMS Market Research vyhraje bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok. V rozhodujícím druhém kole by ho ale porazil předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini, byť se jeho náskok oproti únoru ztenčil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …