Na Ukrajinu míří miliardy. Ale je tu skandál. A vysoko

07.10.2022 7:20

Vše nasvědčuje tomu, že guvernér Centrální ukrajinské banky Kyrylo Ševčenko zpronevěřil více než 5,5 milionu dolarů (přes 137 milionů korun). Zatímco Evropská unie a celý svět poukazují Ukrajině další vojenskou, materiální a peněžitou pomoc, korupce v tomto státě zůstává. Loni byla Ukrajina vyhodnocena Transparency International jako nejhorší evropský stát ve vnímáni korupce.

Na Ukrajinu míří miliardy. Ale je tu skandál. A vysoko
Foto: ...
Popisek: Kyrylo Ševčenko, bývalý guvernér Ukrajinské centrální banky

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
V polovině září letošního roku bylo schváleno, že Evropská unie poskytne Ukrajině půjčku ve výši 5 miliard eur, to je dle současného kurzu přibližně 122,5 miliard korun. Dohodli se na tom ministři financí EU na neformálním jednání v Praze. Reagovali tak na probíhající ruskou agresi na Ukrajině, která přímo dopadá i na ekonomiky členských států. Informoval o tom server Euractiv.cz.

„Ukrajina naléhavě potřebuje krátkodobou podporu, aby mohla zachovat základní chod veřejných služeb a dosáhla tak určité hospodářské a finanční stability. EU tímto krokem demonstruje svůj závazek pomoci Ukrajině,“ řekl k tomuto kroku Valdis Dombrovskis, místopředseda Evropské komise pro obchod.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by půjčka měla pokrýt každodenní výdaje na běžný provoz státu a výdaje na zajištění chodu kritické infrastruktury, jako například úřadů, škol nebo nemocnic.

Celkem by v rámci tohoto balíku pomoci měla být schválena pomoc ve výši 9 miliard eur (asi 220,5 miliardy korun).

„Půjčky budou velmi přátelsky nastavené, protože víme, že Ukrajina momentálně není ve stavu splácet vysoké částky,“ uvedl k tomu Igor Matovič, slovenský ministr financí.

V ostrém kontrastu s uvedenými informacemi je ale zjištění Ukrajinského protikorupčního úřadu. Ten v minulých dnech zaslal oznámení o podezření ze zpronevěry podezřelému úředníkovi z centrální banky. To vše několik dní poté, co její guvernér Kyrylo Ševčenko odstoupil údajně kvůli svému zdravotnímu stavu.

O celé kauze informuje renomovaná Agentura Bloomberg.

Je třeba dodat, že úřady konkrétně Ševčenka nejmenovaly, nicméně uvedly, že se jednalo o vyššího úředníka zapojeného do údajného plánu na odčerpání 206 milionů hřiven (5,6 milionu USD) ze státní Ukrgazbank od listopadu 2014 do března 2020. Podrobnosti, které o úředníkovi poskytly, odpovídají životopisu Ševčenka.

Vyšetřovatelé podle Bloomberg uvedli, že bývalý generální ředitel Ukrgazbank a jeho dva zástupci odváděli peníze z banky prostřednictvím plateb za služby „pseudo zprostředkovatelům“. Tyto služby však existovaly pouze „na papíře“.

Velmi podezřelou okolností se zdá být i fakt, že místo pobytu bývalého generálního ředitele Ukrgazbank není známo, a úřad tak nechal oznámení o podezření v jeho kanceláři v centrální bance.

Dodejme, že podle Transparency International je Ukrajina v celosvětovém žebříčku vnímání korupce za poslední rok na 122. místě ze 188 monitorovaných zemí. Z čistě evropských zemí to znamená poslední místo, Rusko je na 136. místě, Azerbajdžán 128.

Index vnímání korupce se stal předním globálním ukazatelem korupce ve veřejném sektoru. Index nabízí roční přehled relativního stupně korupce podle hodnocení zemí a území z celého světa. 

Celková pomoc Ukrajině se v rámci všech zemí pohybuje ve stovkách miliard dolarů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…